Odejít, nebo zůstat? Autorka Harryho Pottera prozradila svůj názor na britské referendum

Londýn – J. K. Rowlingová, slavná spisovatelka a autorka příběhů o kouzelníkovi Harry Potterovi, se zapojila do debaty o britském referendu, které se koná již tento čtvrtek. Informoval o tom britský server BT.

Rowlingová okomentovala obě strany kampaně v otázce britského referenda. Obvinila je, že ve snaze prosadit svou politiku obě strany vyvolaly „monstra, která měla za cíl zaútočit na naše nejniternější obavy".

Zastánce odchodu z EU pak označila za „mini-Trumpy", kteří „přísahají, že všechno bude úžasné, jen když nedáme na experty a poslechneme je."

Popřela, že by všichni, kteří z EU odejít chtějí, byli „rasisté a fanatici", ale zdůraznila, že je třeba si přiznat, že mezi nimi jsou, a to dokonce i v rámci vedení kampaně.

Jmenovitě zmínila například Nigela Farageho, předsedu strany strany UKIP, který zveřejnil svou fotografii před plakátem se syrskými uprchlíky, kde je napsáno „Breaking Point" (Bod zlomu). To je podle Rowlingové i dalších „téměř přesnou kopií propagandy, kterou používali nacisté."

Rowlingová kritizovala i kampaň za setrvání v EU. Ta podle ní spoléhala na „pochmurná fakta" a „ponuré předpovědi" finančních expertů, které se ale se zájmem lidí nesetkaly.

Na závěr se ale sama pro setrvání v EU vyjádřila. Uvedla, že se považuje za mezinárodního člověka s francouzskými kořeny, který má vazby i na další evropské země, včetně Německa a Portugalska.

„Jsem ráda, že mám tyto různé vazby a kulturní asociace. Posilují mě, ne naopak. Jásám, když jsem spojována s kulturou mých přátel Evropanů," dodala.

Související

Více souvisejících

Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 42 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy