Mayová britskou premiérkou? V boji o vedení konzervativců výrazně posílila

Londýn - Britská ministryně vnitra Theresa Mayová dnes jednoznačně potvrdila své postavení favoritky na novou šéfku britských konzervativců a potažmo předsedkyni vlády. V dnešním tajném hlasování poslanců strany obdržela polovinu z 330 dostupných hlasů a navíc získala podporu jednoho z soupeřů, který po dnešním neúspěchu odstoupil z dalšího boje.

Do příštího kola hlasování, které se uskuteční ve čtvrtek, kromě Mayové se 165 hlasy postoupila ještě náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, která skončila na druhém místě s 66 hlasy. Z třetího místa postupuje také ministr spravedlnosti Michael Gove, pro kterého se vyslovilo 48 poslanců.

Poslanci Konzervativní strany v prvním kole hlasování vyřadili z pětice kandidátů exministra obrany Liama Foxe, který získal pouhých 16 hlasů. Ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, který skončil jako předposlední s 34 hlasy, se rozhodl odstoupit sám a doporučit pro další hlasování Mayovou.

"Máme před sebou velký úkol: sjednotit stranu a celou zemi, abychom vyjednali pro odchod z EU ty nejlepší možné podmínky... Jsem jediný kandidát, který je schopen tyto úkoly jako předseda vlády splnit a po dnešním večeru je jasné, že jsem také jediná, kdo dokáže získat podporu napříč Konzervativní stranou," uvedla po volbě Mayová.

Zatímco Mayová patřila mezi konzervativci k euroskeptikům, do kampaně nezasahovala, ale spíše byla pro setrvání Británie v osmadvacítce, její dva zbylí soupeři horlivě podporovali brexit. A mezi nimi se rozhořívá boj o konečné druhé místo.

Psali jsme:
Mayová je pro snížení migrace do Británie: Referendum ukázalo obavy z přistěhovalců
Londýn prodává vodní děla. Mayová kauzu využila k zesměšnění Johnsona  

Čtvrteční hlasování zúží totiž výběr nového šéfa strany na dvě jména. Vůdce konzervativců poté zvolí během léta v korespondenčním hlasování 150.000 členů strany. Vítěz by měl být oznámen 9. září.

Leadsomová opustila pozici outsidera poté, co ji jako svou favoritku podpořil bývalý starosta Londýna a jeden z vůdců kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson. A hned se to projevilo jejím úspěchem vůči Goveovi, který v době kampaně za brexit tvořil Johnsonovi druhého tažného koně. Po referendu ale překvapivě označil dosud jednoznačného favorita na vůdce konzervativců Johnsona za neschopného a sám se pasoval do role nejvhodnějšího nástupce dosluhujícího Davida Camerona.

Britskými médii je tento obrat hodnocen jako "bodnutí do zad" a proto se předpokládá, že v dalším souboji Gove vypadne ze hry. Leadsomová dnes po oznámení výsledků řekla, že to vypadá, že dojde po zásluze na ženské finále.

Cameron, který ohlásil svou rezignaci po oznámení výsledků referenda, v němž se navzdory jeho názoru rozhodlo o vystoupení Británie z EU, se dnes jako jediný zdržel poslaneckého hlasování.

Související

Více souvisejících

Velká Británie David Cameron Theresa Mayová

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy