Soud EU potvrdil zmrazení evropského majetku někdejšího ukrajinského prezidenta Janukovyče

Lucemburk – Majetek někdejšího ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, jeho syna a bývalého šéfa úřadu byl zařazen na unijní sankční seznam. Rozhodnutí dnes potvrdil Evropský soudní dvůr.

Členské státy EU na počátku března 2014 v reakci na vývoj ukrajinské krize z konce roku 2013 rozhodly o zmrazení financí a prostředků osob odpovědných za zneužívání ukrajinských peněz, jejich převodu do zahraničí nebo za porušování lidských práv v zemi.

Dnes soud v Lucemburku rozhodl, že v období od března 2014 do března 2015 byla trojice zařazena na sankční seznam pouze na základě dopisu ukrajinského nejvyššího státního zastupitelství informujícího o vyšetřování trojice, které ukázalo na zpronevěru státního majetku. Podle soudu však dokument „neposkytuje žádné podrobnosti o vytýkaných trestných činech a odpovědnosti za ně". Trojice tak v tomto období nesplňovala kritéria pro zařazení na sankční seznam.

Pro období od března 2015 do března 2016 však podle soudu existují pádné důkazy, že trojice byla stíhána za zneužití státního majetku. Tyto důkazy jsou podle soudu v řadě dokumentů ukrajinských úřadů z října a prosince 2014.

Janukovyč, který veškerá obvinění z defraudace odmítá, nyní žije v Moskvě. Je sice na seznamu Interpolu, ale neočekává se, že by ho Moskva vydala.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený s kauzou uvedla, že veškerý majetek trojice v EU zůstává zmrazený, zrušení zařazení na sankční seznam od jara 2014 do jara 2015 je v podstatě jen technická záležitost. V tomto případě se prý většinou postupuje tak, že příslušné úroky jsou vyplaceny na zmrazený účet.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Viktor Janukovyč Soudní dvůr EU Ukrajina

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy