Juppé chce vrátit britské hraniční kontroly z Francie do Británie, Mayová rázně odmítla

Paříž - Dosavadní favorit na nového francouzského prezidenta Alain Juppé dnes vzkázal Londýnu, že by se měla změnit francouzsko-britská dohoda z roku 2003, která posunula britské hraniční kontroly na francouzskou stranu Lamanšského průlivu.

Podle francouzsko-britské dohody podepsané v Le Touquet mohou Britové provádět pasové kontroly mezi Lamanšským průlivem na severu Francie a naopak. Britská hranice je tak de facto ve Francii a migranti, kteří se snaží dostat do Británie, jsou zablokováni na "území nikoho" v Calais a podél severního pobřeží Francie, uvedl britský list The Guardian.

U severofrancouzského města Calais vznikl provizorní uprchlický tábor, v němž nyní žije kolem 8000 migrantů ze zemí Asie, Blízkého východu a Afriky, kteří se snaží dostat do Británie. Minulý měsíc prezident François Hollande oznámil, že do konce roku vláda tábor zruší a tamní migranty přemístí, nebo je deportuje.

"Nemůžeme připustit, abychom na francouzském území selektovali lidi, které Británie chce, nebo nechce. Je na Británii, aby udělala tutu práci," řekl Juppé v Paříži v rozhovoru s několika evropskými médii. "Nemůžeme tolerovat to, co se děje v Calais, obraz naší země je katastrofální a má to extrémně vážné ekonomické a bezpečnostní následky pro lidí žijící v Calais," prohlásil také bývalý konzervativní premiér.

"Současná francouzská vláda jasně sdílí názor britské vlády, že dohoda z Le Touquet (v roce 2003) funguje a že není žádný plán ji pozměnit," zdůraznil podle agentury Reuters mluvčí britské konzervativní premiérky Theresy Mayové.

Juppé, který býval premiérem za prezidenta Jacquese Chiraka a je dlouholetým starostou Bordeaux, se vyjádřil také k plánovanému odchodu Británie z EU. "Vybrali jste si a my respektujeme vaši volbu. Nyní ale musí být rychle převedena v činy," řekl britského listu.

Související

Francie, ilustrační foto

Vlivný politik Juppé vyklidil pole, už není členem francouzských Republikánů

Bývalý francouzský premiér Alain Juppé už není členem strany Republikáni (LR). Informaci francouzského tisku dnes serveru Franceinfo potvrdil mluvčí tohoto středopravého uskupení Gilles Platret. Politik, který se před volbami v roce 2017 ucházel o nominaci své strany do boje o prezidentský úřad, přestal podle mluvčího platit členské poplatky.
François Fillon

Juppé podpořil Fillona navzdory jeho skandálu

Paříž - Francouzský expremiér Alain Juppé dnes podpořil Françoise Fillona, který navzdory skandálu Penelopegate usiluje o post prezidenta Francie za umírněnou pravici. Roli hlavního favorita voleb posiluje centrista Emmanuel Macron.

Více souvisejících

Alain Juppé uprchlíci Velká Británie

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy