Volby ve Francii se blíží, favoritem je stále Juppé

Paříž - Bývalý francouzský premiér Alain Juppé zůstává nadále favoritem tradiční pravice, kterou v druhé polovině listopadu čekají primárky před prezidentskou volbou.

Jeho náskok na exprezidenta Nicolase Sarkozyho činí deset procentních bodů, uvedla dnes agentura Reuters.

V aktuálním průzkumu Juppého podpořilo 36 procent dotázaných, zatímco Sarkozyho jen 26 procent, uvedla průzkumná agentura Odoxa. Svého kandidáta do voleb stále hledá také levice. Současný socialistický prezident François Hollande stále nevylučuje, že bude kandidovat, ale jeho voličská podpora je vytrvale příliš nízká na to, aby měl šanci volbu vyhrát.

Žádný z pěti dalších, méně známých kandidátů tradiční pravice nemá jakkoli šanci postavení obou vůdčích postav ohrozit.

V druhém kole primárek se tak téměř jistě utkají právě Juppé, který předsedal vládě v letech 1995 až 1997, a Sarkozy, který byl v čele státu v letech 2007 až 2012. Tento duel by podle průzkumu vyhrál Juppé, a to s podporou 58 procent dotázaných.

Související

Francie, ilustrační foto

Vlivný politik Juppé vyklidil pole, už není členem francouzských Republikánů

Bývalý francouzský premiér Alain Juppé už není členem strany Republikáni (LR). Informaci francouzského tisku dnes serveru Franceinfo potvrdil mluvčí tohoto středopravého uskupení Gilles Platret. Politik, který se před volbami v roce 2017 ucházel o nominaci své strany do boje o prezidentský úřad, přestal podle mluvčího platit členské poplatky.
François Fillon

Juppé podpořil Fillona navzdory jeho skandálu

Paříž - Francouzský expremiér Alain Juppé dnes podpořil Françoise Fillona, který navzdory skandálu Penelopegate usiluje o post prezidenta Francie za umírněnou pravici. Roli hlavního favorita voleb posiluje centrista Emmanuel Macron.

Více souvisejících

Alain Juppé Francie

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 52 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy