Chaos ve Švédsku: Policie se marně snaží bojovat s kriminálními gangy. V ulicích hoří auta a bují násilnosti + VIDEO

Göteborg - Švédská policie i hasiči mají plné ruce práce. Na předměstích velkých měst dochází k výtržnostem a násilí, minulý týden musela policie dokonce povolat speciální jednotku a vrtulník. Chaos v ulicích a hořící auta jsou tu téměř na denním pořádku.

Speciální švédské jednotky se musely vydat na pomoc policii v Göteborgu, když ve čtvrtek gang kriminálníků zaútočil proti nasazen strážníkům. Násilné útoky na policii přišly poté, co se strážníci pokusili prohledat dům v severovýchodní části města.

Proč byli důstojníci místo prohledávat, není jasné. Ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu, strážníci neuspěli – do cesty se jim postavila skupina kriminálníků. V ulici se sešlo asi 50 lidí, kteří způsobili způsobit zmatek, když na policisty i jejich auta házeli petardy.

Chaos vypukl kolem 7 hodiny večerní, do oblasti se vydalo přibližně 15 hlídek, které měly pomáhat při útoku na policisty. Policie potvrdila, že hlídky byly v oblasti rozmístěny po celou noc, navíc přijela i speciální jednotka a vrtulník, píše britský server Express.

Důstojník Joakim Hansson sdělil švédskému serveru Nyheteridag.se, že při násilných střetech nebyl nikdo zraněn. „Hluk na místě trval až do jedné hodiny ráno, na místě proto celou noc byli naši zaměstnanci, kteří udržovali pořádek," vysvětloval. Policie podle něj také zadržela dvě osoby – jednu za drogové trestné činy, druhou za páchání nebezpečného veřejného nepořádku.

Jak poukazuje server Express, tento případ je pouhým jedním incidentem v celé řadě případů sužujících zemi Policisté a hasiči se pokouší bojovat zejména se žhářskými útoky na auta. Jen v roce 2016 byly zničeny stovky vozů, policie se snaží potírat rostoucí násilí a trestnou činnost, která se šíří ve více než 50 oblastech, které byly označeny jako "no-go" zóny. Jde především o části měst Stockholm, Göteborg nebo Malmö, kde tvoří migranti ze zemí Blízkého východu a afrického kontinentu více než třetinu zdejších obyvatel.

V Hallundu v jižní části Stockholmu minulý týden tři auta úplně pohltily plameny, v třetím největším švédském městě Malmö bylo od července zapáleno více než 70 osobních vozů. Během jediného víkendu shořelo až 11 aut. V té době policie prohlásila, že věří, že sériové požáry jsou „pomstou" za tvrdé zákroky proti organizované trestné činnosti v této oblasti.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko Policie Švédsko kriminalita

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy