Exsenátor Novák dělá obstrukce, odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka

Berlín - Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák odmítl zjednodušené řízení o vydání do Česka, takže o přípustnosti vydání bude muset rozhodnout vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem. Učinit by tak mohl v příštích týdnech, sdělila ČTK německá justice. Novák, kterého na českou žádost zadržela německá policie, čelí v České republice obvinění z manipulací při rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

"Stíhaný nesouhlasil se zjednodušeným řízením o vydání," napsal ČTK mluvčí vrchního státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem Alexander Badle. Pokud by s ním Novák souhlasil, nemusel by se už případem zabývat soud a věc by řešilo jen vrchní státní zastupitelství.

"Pokud s vydáním nesouhlasí, musí o přípustnosti vydání rozhodnout vrchní zemský soud," vysvětluje další postup mluvčí vrchního zemského soudu ve Frankfurtu Ingo Nöhre. Termín jednání ještě nebyl stanoven, Nöhre ale očekává, že se odehraje v příštích týdnech.

Soud při rozhodování o přípustnosti vydání posuzuje například to, jestli jde o trestný čin, za který hrozí alespoň jeden rok odnětí svobody, zda je dané jednání trestné v obou zemích nebo jestli už podezřelý za stejný čin nebyl pravomocně odsouzen v jiné zemi Evropské unie.

Novák byl na základě eurozatykače zadržen 24. prosince ve Frankfurtu a 3. ledna ho vrchní zemský soud poslal do vydávací vazby. Procedura předání stíhaných do země, která eurozatykač vydala, má trvat zpravidla do 60 dnů od zadržení. Žádná pevná lhůta ale v německých zákonech podle Nöhreho daná není.

Pokud vrchní zemský soud přípustnost vydání potvrdí, může se někdejší český politik obrátit na Spolkový ústavní soud, pokud by měl pocit, že byla dotčena jeho základní práva. Takový postup by případ výrazně protáhl.

Psali jsme: Exsenátor Novák má německé občanství, překážkou pro vydání do ČR to není Německá policie zatkla exsenátora Nováka, je podezřelý v kauze ROP  

To, že je Novák německým občanem, jeho vydání do Česka nebrání. Německé ministerstvo spravedlnosti obecně uvádí, že vydání trestně stíhaných německých občanů do dalších zemí EU je možné při splnění několika podmínek. Zásadní je, do jaké míry se daný čin váže k zemi, která o vydání žádá. Roli hraje také to, jestli čin podstatným způsobem nesouvisí s Německem, a konečně možnost odpykat si případný trest vězení ve spolkové republice.

Kauza Regionálního operačního programu Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Obvinění míří mimo jiné na krajské špičky sociální demokracie - nynějšího předsedu ČSSD v Karlovarském kraji a starostu Chebu Petra Navrátila či bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou. Za ODS jsou vedle Nováka mezi obviněnými podnikatel Daniel Ježek či bývalý primátor Mostu Vladimír Bártl, který je nyní ředitelem odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Novák byl v minulosti odsouzen ke čtyřem rokům vězení za přijetí více než čtyřicetimilionového úplatku. Soud ho v roce 2015 podmínečně pustil na svobodu po odpykání poloviny trestu.

Související

Alexandr Novák

Kauza ROP Severozápad pokročila: Policie navrhuje obžalovat 26 lidí, mezi nimi Vaňhová či Novák

Policie navrhla obžalovat 26 lidí v kauze ROP Severozápad, ve které čelí obvinění například severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. O návrhu nyní rozhodne státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Tomáš Minx. Kauza se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Více souvisejících

Alexandr Novák Německo kauza rop severozápad

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Polární záře v Česku: Zemi zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy