Separatismus ve Skotsku sílí, premiérka chce prosadit nové referendum o nezávislosti

Londýn - Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová chce příští týden požádat skotský parlament o svolení, aby se mohlo konat nové referendum o nezávislosti Skotska. Plebiscit chce uspořádat na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019, až budou jasné podmínky odchodu Británie z EU. Britská premiérka Theresa Mayová ale znovu zdůraznila, že si referendum ve Skotsku nepřeje. Podle komentátorů na něj ale nakonec asi přistoupí. Předchozí hlasování v roce 2014 skotští separatisté prohráli, teď jsou ale silnější.

Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek takzvaného brexitu nejpozději koncem tohoto měsíce. Proces má trvat asi dva roky a vyvrcholí uzavřením dohody o další spolupráci mezi britskými ostrovy a EU. Sturgeonová nedávno žádala vládu v Londýně, aby se Skotsko mohlo do tohoto procesu zapojit a uzavřít s EU vlastní dohodu. Argumentovala tím, že v referendu o brexitu loni obyvatelé Skotska na rozdíl od Angličanů hlasovali jasně pro setrvání v unii. Premiérka Mayová ale na její požadavky nepřistoupila, podotýká agentura AP.

"Příští týden požádám skotský parlament, aby mi povolil dohodnout se s britskou vládou na procesu, který umožní skotskému parlamentu posoudit referendum o nezávislosti (Skotska na Velké Británii)," řekla Sturgeonová ve skotské metropoli Edinburghu. Skotský parlament by podle ní měl upřesnit termín nového referenda koncem tohoto roku, případně začátkem roku příštího. Už dříve uvedla, že nové referendum si žádá nová situace, která nastala po hlasování o brexitu.

Předsedkyně britské vlády má ale jiný názor. "Další referendum by rozdělovalo obyvatele a způsobilo ekonomickou nejistotu v té nejhorší možné době (pro Británii)," reagoval dnes na oznámení skotské premiérky mluvčí Mayové.

"Dali jsme jasně najevo, že si nemyslíme, že by mělo být druhé referendum. Referendum se konalo v roce 2014. Bylo čestné, přesvědčivé a zákonné a obě strany souhlasily, že ho budou respektovat. Myslíme si, že by ho respektovat měly a že diskuse kolem druhého referenda je odváděním pozornosti," vysvětlil už minulý týden mluvčí.

Konečné rozhodnutí o tom, zda Skotsko může mít druhé referendum, přísluší parlamentu v Londýně, v němž má Mayová většinu. Podle některých expertů si ale britská premiérka nejspíš nebude moci dovolit případnou oficiální žádost Skotska odmítnout. Hrozila by totiž ústavní krize a posílení separatistických tendencí ve Skotsku. Nynější průzkumy přitom ukazují, že poměr mezi zastánci a odpůrci odtržení je tam asi půl na půl. První referendum přitom skončilo poměrem 45 ku 55.

"Mayová může referendu jen těžko zabránit, protože by hrozilo, že tím dotlačí veřejné mínění (ve Skotsku) k nezávislosti," varoval politolog Mark Diffley z ústavu Ipsos Mori. Za nejpravděpodobnější označil, že Mayová bude s novým hlasováním souhlasit, ale jen za určitých podmínek. Například, že se referendum nemůže konat, dokud neskončí brexit, který by měl vyvrcholit dohodou Londýna s EU někdy v roce 2019.

O tom, že se referendum nebude konat během výstupových rozhovorů, řekl listu The Times nejmenovaný zdroj z britské vlády. "Premiérka řekla, že by to znamenalo (skotský požadavek) hlasování v době, kdy bude dojednávat podmínky brexitu, takže si myslím, že to může být jasně chápáno jako vzkaz, že takové načasování je naprosto nepřijatelné," citoval deník nejmenovaného činitele. "Bylo by nezodpovědné s tím souhlasit a my souhlasit nebudeme," dodal k záměrům Skotska.

Související

Nicola Sturgeonová

Nezávislost Skotska? Premiérka Sturgeonová chce referendum už příští rok

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová řekla, že chce uspořádat druhé referendum o nezávislosti Skotska "už v příštím roce". Informoval o tom deník The Times. Plebiscit o odtržení od zbytku Spojeného království se v zemi konal už v roce 2014, proti novému hlasování se staví ústřední vláda v Londýně.
Nicola Sturgeonová

Pro nezávislost Skotska by hlasovalo 58 procent voličů, ukazuje nový průzkum

Pro nezávislost Skotska by nyní hlasoval rekordní počet voličů. Tvrdí to alespoň průzkum veřejného mínění agentury Ipsos Mori. Podle něj by odtržení od zbytku Spojeného království v referendu podpořilo 58 procent Skotů. Referendum o nezávislosti se ve Skotsku konalo v roce 2014. Tehdy hlasovalo 55,3 procenta voličů proti rozbití unie s Anglií, Walesem a Severním Irskem.

Více souvisejících

Skotské referendum Skotsko Nicola Sturgeonová (šéfka skotské SNP) Theresa Mayová Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy