Příběhy obětí londýnského teroru: Učitelka šla pro děti do školy, ty už maminku nikdy neuvidí

Londýn - Jednou ze dvou civilních obětí středečního útoku v Londýně je učitelka španělštiny Aysha Fradeová (43). Terorista ji zabil na Westminsterském mostě, kdy mířila do nedaleké školy po své dvě dcery ve věku 8 a 11 let. Na místo ale nedošla a děti už svou maminku nikdy neuvidí.

Fradeová podle televize SkyNews narodila ve Velké Británii, její matka ale pocházela ze španělské Galicie a otec měl kyperský původ. Její úmrtí dnes s odvoláním na její příbuzné v Galicii potvrdilo i španělské ministerstvo zahraničních věcí.

Maminka dvou dětí vyučovala španělštinu na DLD College London ležící nedaleko místa útoku. Ředitel této instituce je smrtí žen zdrcen a Fradeovou označil za vysoce ceněnou a milovanou pracovnici.

V době útoku mířila žena do nedaleké školy po své dvě dcery ve věku 8 a 11 let. Kvůli řádění útočníka ale na místo nikdy nedorazila a s dětmi se už nesetká.

Společně s ní při útoku přišel o život i více než 50letý, dosud neidentifikovaný muž. Další osobou, která podlehla svým zraněním, je policista Keith Palmer (48). Neozbrojeného strážníka útočník ubodal k smrti před budovou parlamentu poté, co autem narazil do zábradlí. Policie mu posmrtně udělí vyznamenání.

"Zlomilo mi to srdce. Moje myšlenky jsou s jeho rodinou, přáteli a kolegy Keitha Palmera. Byl to statečný muž," uvedl konzervativní poslanec James Cleverly, který s Palmerem v minulosti sloužil v královském dělostřelectvu.

Pachatel útoku zabil ve středu tři lidi při teroristickém útoku u budovy britského parlamentu v Londýně. Útočník pak podlehl střelnému zranění, které mu způsobil zasahující policista. Dalších 40 osob utrpělo zranění.

Policie je přesvědčena, že útočník, který najel autem do lidí na mostě přes Temži a následně pobodal u budovy parlamentu policistu, byl pouze jeden. Podle dosavadních informací najel muž vozem nejprve do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně odjel k parlamentu, vyběhl z auta a snažil se proniknout do parlamentního areálu a pobodal při tom policistu. Strážce zákona následně svým zraněním podlehl. Policie útočníka postřelila. 

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně (22. března 2017) Keith Palmer Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy