Dva lidé jsou po útoku v Londýně stále v kritickém stavu. Nové informace o atentátníkovi

Londýn - Pachatel teroristického útoku u londýnského parlamentu Khalid Masood se narodil jako Adrian Russell Ajao. Vyšetřovatelé atentátu. při němž zemřeli čtyři lidé a útočník, se nyní snaží zjistit vše o jeho známých, případných komplicích a místech, která Masood navštívil.

"Někde mohou existovat lidé, kteří mohli mít pokud jde o Masooda obavy, ale z rozličných důvodů se třeba necítili na to, aby nám je sdělili," uvedl dnes šéf protiteroristické policie Mark Rowley.

Policisté podle něj v rámci vyšetřování zabavili 2700 předmětů a zaznamenali 3500 svědeckých výpovědí. Prohledali dosud 16 míst a dalších pět razií se koná dnes.

Podle detektivů konvertoval rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii k islámu později. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda jej někdo řídil.

Sám Masood, který měl bohatou kriminální minulost, podle britského tisku ve svém životopise tvrdil, že v roce 2005 odjel učil angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do Británie a vyučoval v Lutonu. Později žil i v Birminghamu.

Incident si dosud vyžádal pět mrtvých, včetně útočníka, jehož policisté zastřelili. Zraněno bylo podle Rowleye nejméně 50 lidí, z toho 31 muselo být hospitalizováno.

"To, co se stalo v Londýně, byl velmi smutný, tragický incident. Byl to teroristický útok v srdci našeho hlavního města. Hlavního města, které svádí dohromady lidi všech národností, náboženství a kultur," uvedla britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová.

Řekla, že si terorista vybral za cíl "kolébku demokracie". Britský parlament podle ní reprezentuje hodnoty, které jsou Británii drahé - svobodu, lidská práva, demokracii a vládu práva. "Jestli si teroristé myslí, že tyto hodnoty porazí násilím a teroristickým činy, tak se pletou. My jdeme dál," uvedla. Vyjádřila také soustrast obětem i jejich blízkým a poděkovala lidem v Česku i českým úřadům za solidaritu. "Lidé nám píší na sociální sítě a také přišli dnes sem, aby nás podpořili," uvedla.

Související

Exploze v Bostonu si údajně vyžádaly nejméně dva mrtvé

Co je vlastně terorismus? Už ani na tom se odborníci neshodnou

Washington - Terorismus definuje encyklopedie jako užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů. Poměrně jasná definice. V současné chaotické době se však soudy nemohou shodnout na tom, kdy se jedná u některých případu o terorismus a kdy ne, upozorňuje na webu National Interest Antonia Wardová.

Více souvisejících

teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně (22. března 2017) Velká Británie Khalid Masood (útočník z Londýna)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 58 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy