Útok v centru Paříže vrhá stín na prezidentské volby, Le Penová hovoří o mučednících

Paříž - Francouzské úřady znají totožnost útočníka, který ve čtvrtek večer na pařížské třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku zabil jednoho policistu a dva další zranil, zatím ji ale nechtějí zveřejnit.

Média dříve informovala, že jde o devětatřicetiletého Francouze s kriminální minulostí, který byl po útoku zabit. Policie mezitím začala vyslýchat tři lidi z útočníkova blízkého okolí. Útok se odehrál jen tři dny před prvním kolem prezidentských voleb. Kandidáti na prezidenta kvůli útoku zrušili své mítinky v závěru kampaně.

K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), podle které na policisty střílel její bojovník označovaný jako "Abu Yussef al-Belgiki (Belgičan abú Júsuf)". Belgická prokuratura nicméně tvrdí, že neexistuje žádný důkaz, že útočník byl z Belgie.

"Identita útočníka je známa a byla ověřena," řekl před novináři pařížský prokurátor François Molins. S ohledem na vyšetřování ale odmítl totožnost útočníka zveřejnit. Podle belgického ministra vnitra Jana Jambona byl útočníkem Francouz.

Policie v souvislosti s útokem prohledávala bydliště devětatřicetiletého Karima Cheurfiho v Chelles, uvedla agentura AP. List Le Parisien informoval, že Cheurfi byl v roce 2001 odsouzen za útok na policistu k 15 letům vězení. Policejní zdroje také uvedly, že dotyčný byl letos v únoru zadržen kvůli podezření, že vyhrožoval policistům zabitím, kvůli nedostatku důkazů byl ale propuštěn.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra v rozhlase uvedl, že policie pátrá po druhém podezřelém, kterého vytipovaly belgické bezpečnostní složky. Mezitím se však ukázalo, že podezřelý se sám přihlásil na komisařství v Antverpách na severu Belgie a že podle tamních úřadů nemá se střelbou v Paříži nic společného.

Spekuluje se také o dopadech, které bude mít útok na nedělní hlasování, zda ovlivní účast a zda pomůže kandidátům, kteří bezpečnost a boj proti terorismu a islamismu označují za svou prioritu.

Teroristé chtějí narušit hlasování v nadcházejících prezidentských volbách a jejich cílem je rozsévat strach. Řekl to dnes centrista Emmanuel Macron, který je favoritem voleb. Jejich první kolo se koná v neděli. Macron vyzval k jednotě národa a za hlavní politické úkoly do budoucna označil zajištění bezpečnosti občanů.

Macron v ranním pořadu televize RTL také zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Zároveň zkritizoval plány svých hlavních politických soupeřů, konzervativce Françoise Fillona i nacionalistky Marine Le Penové na odebírání občanství osobám odsouzeným k terorismu. Označil to za neúčinné opatření, které pachatele od jejich činů neodrazuje. Ve skutečnosti je to podle něj čirá politická demagogie.

Policista, který přišel o život při čtvrtečním teroristickém útoku v Paříži, je dalším z mučedníků terorismu. Řekla to dnes kandidátka francouzských nacionalistů na prezidentskou funkci Marine Le Penová. Zároveň vyzvala současnou vládu, kterou soustavně obviňuje z nedostatku aktivity k zajištění bezpečnosti, k okamžitému vyhoštění migrantů s plným trestním rejstříkem.

"Válka, která je proti nám vedena, je nemilosrdná a neúprosná. Každý chápe, že ji nemůžeme prohrát," řekla Le Penová před novináři. Tento boj je podle ní veden s cílem podřídit zemi totalitní ideologii. "Jména těchto nových obětí se zařazují na dlouhý seznam mučedníků terorismu," dodala kandidátka, která má bezpečnost za jednu ze svých priorit v předvolební kampani.

Související

Více souvisejících

Francie teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées (20. 4. 2017) Marine Le Pen Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy