Londýn uctívá oběti sobotního útoku. Je to děsivé, ale nemůžeme se tím nechat zastrašit, tvrdí lidé

Londýn – Obyvatelé Londýna nosí na kraj jinak rušné křižovatky u mostu London Bridge nosí hromada květin. Vzdávají tak hold obětem sobotního teroristického útoku. Jen deset metrů odtud na druhé straně ulice v sobotu večer nabourala vypůjčenou dodávkou trojice atentátníků, kteří předtím na mostě naráželi do lidí. Pak vyběhli směrem od mostu k bloku plnému hospod a barů a útočili na náhodné oběti nožem. Sedm lidí zemřelo, 48 bylo zraněno.

Útok, který sotva týden před volbami, změnil atmosféru britské metropole. Vedle smutku je však v ulicích znát vzdor vůči teroristické hrozbě, s níž se obyvatelé Británie pomalu ale jistě učí žít. Květiny za oběti útoku nosí viditelně zdrcení blízcí obětí stejně jako lidé, kteří v okolí jen pracují.

Hundreds line River Thames to honour victims of London Bridge terror attacks https://t.co/htAkFRNgjA pic.twitter.com/7e7P2F4hmJ

— Daily Mirror (@DailyMirror) 5. června 2017

„Už je toho moc, zabíjejí úplně nevinné lidi,“ řekla ČTK Nelly Hamptonová z jedné z firem sídlících v blízké kancelářské budově. Na hromadu květin položila tři červené tulipány. „Je to děsivé, ale nemůžeme se tím nechat zastrašit,“ prohlásila.

Částečně zprovozněna už byla přilehlé stanice metra. Oblast Borough Market, v níž trojice vraždila, než byla zastřelena policisty, však zůstává nadále uzavřena a pracují v ní vyšetřovatelé. Identitu útočníků prý znají a snaží se objasnit detaily dlouhé minuty trvajícího masakru stejně jako jejich motivy.

More than 130 imams from Britain are refusing to offer Islamic burials to the London attackers https://t.co/Z7cOQCG4UP pic.twitter.com/5xZn5pYMBB

— CNN (@CNN) 5. června 2017

V ulicích jsou vidět ozbrojení policisté, na mostech se objevily bariéry, které mají zabránit útočníkům v autech najet do chodců. Na nádražích si cestující mohou přečíst cedule vyzývající pasažéry, aby bez meškání nahlásili cokoli podezřelého. „Je to trošku strašidelné, člověk se víc rozhlíží kolem sebe,“ říká o atmosféře zaměstnankyně reklamní agentury Simone Colbyová.

Dnešní vydání odpoledního listu London Evening Standard vyšlo se slovy „Milujeme Londýn“ v záhlaví. Na různých místech ve městě se objevují vzkazy vyzývající k odvaze. „My se nebojíme, láska zvítězí,“ zní jedna ze zpráv u květin položených u London Bridge. „Londýn je můj, stejně jako tvůj,“ napsal na svou kytici další člověk.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy