V Londýně byl kvůli atentátu zadržen další muž, je známa identita třetího teroristy

Londýn - Britská policie v souvislosti se sobotním teroristickým útokem prohledala v noci na dnešek další byt ve východní čtvrti Londýna, nikdo nebyl zatčen. Naopak později byl ve čtvrti Barking zadržen 27letý muž. Na veřejnost se dostávají další informace o atentátnících.

V pondělí britská policie zveřejnila totožnost dvou pachatelů útoku. Britský občan Khuram Shazad Butt (27), který se narodil v Pákistánu, byl v minulosti v hledáčku tajných služeb. Loni se objevil v dokumentu stanice Channel 4 s názvem The Jihadis Next Door (Džihádisté od vedle). Byl v něm zachycen spolu s dalšími muži, kteří rozvinuli v parku vlajku organizace Islámský stát (IS).

Policie dnes kvůli údajnému nedostatečnému sledování Butta čelila kritice. Šéf britské protiteroristické jednotky Mark Rowley ale uvedl, že policisté Butta po incidentu s vlajkou prověřili, nenašli však nic, co by nasvědčovalo tomu, že plánuje teroristický útok. Podle listu The Times byl Butt v kontaktu s jedním z pachatelů atentátů v londýnské městské hromadné dopravě z roku 2005. Navzdory tomu loni několik měsíců pracoval v londýnském metru.

Pákistánská policie dnes provedla razii v restauraci ve městě Džhelum, která patří Buttovu strýci. Podle místního tisku šlo o "preventivní opatření".

Občan Maroka a Libye Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane) nebyl britským úřadům dříve znám.

Totožnost třetího pachatele britská policie zatím nezveřejnila. Podle italského tisku jím je Youssef Zaghba. Byl synem Maročana a Italky pocházející ze severoitalského města Boloňa. Narodil se údajně v roce 1995 v marockém Fezu. Loni mu podle listu italská policie zabránila v odletu z Boloně do Turecka, odkud se chtěl dostat do Sýrie. Italská agentura ANSA uvedla, že místní policie britské kolegy o Zaghbově snaze vycestovat na Blízký východ informovala. Podle britské policie Zaghba žil v poslední době ve východním Londýně a nebyl v hledáčku policie ani tajných služeb.

Po potvrzení totožnosti třetího atentátníka policie rovněž oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním útoku v Londýně zadržela ve čtvrti Barking 27letého muže. Ten by měl být v současnosti jediným člověkem ve vazbě, neboť všech 12 dříve zadržených lidí policisté propustili. Na předměstí Barking policie zatýkala už v neděli.

Při útoku v centru Londýna v sobotu v noci zemřelo sedm osob a desítky dalších byly zraněny. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Policie atentátníky krátce po ohlášení incidentu zastřelila.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Khuram Shazad Butt (terorista z Londýna) Velká Británie Youssef Zaghba (terorista z Londýna)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

V Německu napadli neznámí útočníci europoslance. Scholz už reagoval

Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při vylepování plakátů v Drážďanech. Informovala o tom agentura DPA. Útok již odsoudil německý kancléř Olaf Scholz. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy