Počet obětí teroru v Londýně vzrostl na osm, z Temže vylovili tělo

Londýn/Paříž - Britské úřady už dříve informovaly, že mezi oběťmi sobotního teroristického útoku na mostě London Bridge a na Borough Market jsou Brit, Kanaďanka, Francouz a Australanka. Dnes k identifikovaným obětem přibyli další dva cizinci.

Mezi oběťmi sobotního teroristického útoku v Londýně je přinejmenším pět cizinců. Identifikovat se britské policii stále nepodařilo jednu oběť teroristů.

Francouzské ministerstvo zahraničí dnes dopoledne uvedlo, že při útoku zahynuli dva Francouzi a jeden se stále pohřešuje. Prezident Emmanuel Macron nicméně odpoledne řekl, že bilance francouzských obětí teroru v Londýně se zvýšila na tři.

Macron tři francouzské oběti potvrdil jen krátce poté, co britská policie informovala, že v rámci pátrání po Xavierovi Thomasovi (45), který byl v době útoku na mostě a který podle svědků spadl do řeky, našla v úterý večer v Temži, asi dva kilometry po proudu od mostu lidské tělo. "Formální identifikace se teprve uskuteční," uvedla policie. Blízcí Xaviera Thomase nicméně prý už o nálezu v řece informovala. Pokud se potvrdí, že jde skutečně o tělo nezvěstného Francouze, bude už osmou obětí londýnských teroristů.

Známá už je identita dvou francouzských obětí. Číšníka Alexandra Pigearda (27), který pracoval v restauraci na Borough Market, teroristé ubodali. Dalším mrtvým Francouzem je kuchař Sébastian Belanger (36), který několik let v Londýně žil.

Podle francouzského ministerstva zahraničí jsou v nemocnicích stále čtyři vážně zranění francouzští občané. Jedním z nich je i snoubenka Xavier Thomase. Celkem utrpělo zranění při útoku osm Francouzů.

Australské ministerstvo zahraničí dnes rovněž potvrdilo, že při atentátu zahynuly dvě australské občanky. Ministryně Julia Bishopová jejich jména nezveřejnila, podle britských médií jde ale o 28letou Kirsty Bodenovou a 21letou Saru Zelenakovou. Zdravotní sestra Bodenová údajně zahynula, když běžela na pomoc zraněným. Dva Australané jsou podle ministryně také mezi zraněnými.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido dnes Británii vyzval, aby projevila "citlivost" vůči rodině pohřešovaného španělského občana a urychlila identifikaci mrtvých. "Čím si ta rodina prochází, je nelidské," uvedl. Právník Ignacio Echeverria Miralles (39) se od sobotního útoku pohřešuje. Podle přátel, kteří ho v osudnou noc doprovázeli, se Miralles postavil mezi útočníka a ženu, kterou napadl. Mezi zraněnými v nemocnici ale Španěl není.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Francie Austrálie Španělsko Velká Británie

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy