V EU se mluví o drastické změně. Nový plán by se výrazně dotkl také Česka

Brusel - Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani připravuje návrh na radikální přepracování rozpočtu Evropské unie, který by výrazně omezil peníze určené pro dosud hlavní příjemce – zemědělce. Podle něj by peníze měly jít spíše na bezpečnost, nezaměstnanost nebo přistěhovalectví, píše server Politico.

Tajaniho plán zahrnuje i změnu dotačního období ze sedmi na pět let, evropské rozpočtové priority by se pak podle něj měly přesunout od velkých vlastníků půdy směrem k bezpečnosti, imigraci, nezaměstnanosti mladých lidí a změn klimatu.

„Chcete-li změnit Evropu, musíte nejprve změnit rozpočet a Tajani chce Kopernikovskou revoluci,“ tvrdí vysoce postavený úředník Evropského parlamentu z blízkosti Tajaniho. A i když je Tajani je schopen vyvolat diskusi v rámci EU, jakýkoli formální návrh by musel přijít z Evropské komise, která má tendenci být odolnější vůči revolučním změnám, píše Politico. 

Jakýkoli pokus otřást rozpočtovými platbami v rámci Společné zemědělské politiky (CAP), které ročně činí 58 miliard eur, by také pravděpodobně narazily u členských zemí. Země jako Francie, Itálie, Španělsko a Polsko jsou nepřátelské vůči jakýmkoli snížením v rámci CAP. Například Česká republika v roce 2016 ze Společné zemědělské politiky získala 32,3 mld. Kč. 

Úředníci informováni o Tajaniho návrhu říkají, že přechod na pětileté období by znamenal, že rozpočet bude  „sledovat politický cyklus institucí EU a má je více zapojit“. „Identifikovali jsme čtyři prioritní oblasti pro občany EU: zabezpečení, imigraci, nezaměstnanost mladých lidí a změny klimatu,“ řekl jiný vyšší úředník. Podle plánu by část rozpočtu měla být věnována na výzkumný fond pro obranu a bezpečnost. Další prostředky by měly být přidělovány na hraniční agenturu EU Frontex, policejní a azylovou politiku.

Tajani už projednal návrh s komisařem pro rozpočet Güntherem Oettingerem, i Manfredem Weberem, který předsedá Evropské lidové straně v Evropském parlamentu, a jeho sociálnědemokratickým protějškem Giannim Pittellou, říkají úředníci informováni o plánu.

Pittella údajně uvedl, že existují prvky, se kterými souhlasí. „Chceme cyklus 5 + 5 namísto sedmi let. Nezapomínejme, že každá reforma financování musí být spojena také s brexitem, který bude znamenat významnou ztrátu pro rozpočet EU,“ upozornil. Byl však opatrnější u myšlenky ořezat dotace pro zemědělce. „Financování fondů společné zemědělské politiky je procesně na Komisi, a nikoli na předsedovi parlamentu,“ připomněl. Komise tento plán zatím nijak nekomentovala.

Úředník z blízkosti evropského komisaře pro zemědělství Phila Hogana řekl, že o Tajaniho plánu nevěděl. Také řekl, že by bylo překvapením, kdyby se Tajani odvážil být příliš radikální i proto, že šéf jeho kabinetu, Diego Canga Fano, je bývalý vysoký úředník z oddělení Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova.

Socialistický zákonodárce Paolo De Castro řekl, že panuje obecný souhlas, že by EU měla „uvažovat o tom, jak ušetřit peníze“ vzhledem k zaměření na posílení bezpečnosti a výdaje o otázkách migrace. Nicméně i on trval na tom, že by to mohlo být provedeno jinými způsoby. Přesto připustil, že celkový rozpočet Společné zemědělské politiky se po brexitu bude muset zmenšit. „Víme, že musíme zaplatit část nákladů na brexit,“ dodal.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Antonio Tajani dotace zemědělci

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy