Změní se Hamburk v bitevní pole? Policie i radikálové se připravují na summit G20

Hamburk - 7. a 8. července se bude v Hamburku konat summit G20. Policie čeká až 8000 demonstrantů a už nyní se na ně připravuje. Zatím je nahlášeno 26 různých protestů. V ulicích přístavu bude nasazeno kolem 20.000 policistů z celé země. Na místo dorazí i speciální protiteroristická jednotka.

"Jsme připraveni jako nikdy," ubezpečuje policejní mluvčí Timo Zill, který ale zároveň připouští, že dvoudenní akce, které se zúčastní mimo jiné americký prezident Donald Trump, představuje největší výzvu v dějinách hamburské policie.

Zill nevylučuje, že se některou z delegací mohou pokusit zastavit levicoví radikálové. Výslovně jim to ale nedoporučuje s tím, že vůbec neví, jak by na takový pokus reagovala Trumpova ochranka nebo ochranka ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ani tato neznámá ale podle dosavadních prohlášení neodradí část odpůrců G20, kteří se ve skupinkách po pěti nebo šesti chtějí pokusit kolony politiků zablokovat. Další demonstranti sdružení kolem uskupení Attac Deutschland zase plánují proniknout do dvojice nejpřísněji střežených zón v centru města. Jiná skupina chce zablokovat část hamburského přístavu, v němž se 7. července uskuteční slavnostní večeře pořádaná německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Každý možný scénář jsme prošli a i na tuto možnost jsme připraveni," podotýká policejní mluvčí Zill, podle něhož bude kvůli návštěvě politiků v Labské filharmonii, která je novou dominantou města, nutné na několik hodin uzavřít část Labe.

Právě tato bezpečnostní zóna bude zřejmě terčem největšího náporu ze strany protivníků G20. Leží totiž jen - jak říkají místní - "co by kamenem dohodil" od známého autonomního centra Rote Flora, jehož členové summit považují za provokaci. Levicoví radikálové, kteří odmítají státní monopol moci, chtějí zahraniční státníky v Hamburku "přivítat" už 6. července demonstrací nazvanou Vítejte v pekle. Otevřeně přitom hovoří o tom, že jsou zastánci militantního odporu a nemají problém ani s útoky na policii, pokud by policie situaci v jejich očích eskalovala.

Tato demonstrace tudíž policii dost možná přidělá více vrásek na čele, než hlavní protest od dva dny později, kterého by se podle pořadatelů mělo zúčastnit 50 až 100 tisíc lidí. Velmi napjaté mohou být i případné demonstrace Kurdů proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, který se summitu rovněž zúčastní.

Související

Německo, ilustrační foto Komentář

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

Více souvisejících

Německo Summit G20 Policie Německo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

včera

včera

včera

včera

včera

V Paraguayi byl po deseti letech na útěku zadržen exposlanec Wolf

V Paraguayi byl zadržen 64letý muž z Ostravy, který byl více než deset let na útěku před českou policií. Podle informací serveru iDnes.cz se jedná o bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy