Stockholm terorizují gangy migrantů, situace může eskalovat do smrtelného násilí, varuje policie

Stockholm – Švédský deník Expressen píše o tom, že se v době „krvavých vražd souvisejících s gangy ve Stokholmu a policejních varování, že se situace pravděpodobně ještě bude zhoršovat“, zaměřil na průzkum kriminálních sítí. Podle novinářů v nich hrají klíčovou roli lidé s migračním pozadím.

Zpráva zveřejněná švédským deníkem uvádí, že 94,5 procenta lidí, kteří byli jsou spojováni s násilným organizovaným zločinem ve švédském hlavním městě, mají „migrační pozadí“. Ve Stockholmu došlo do ledna 2011 k 552 střelbám spojených s kriminálními gangy, při 46 z nich umírali lidé. Expressen uvádí, že město zaznamenalo „rekordní počet nevyřešených vražd uprostřed zdánlivě nekonečných incidentů gangů“.

Deník Expressen se zaměřil na mapování 192 osob, u kterých policie potvrdila, že jsou součástí gangů ve Stockholmu a že jsou zapojeni do organizované trestné činnosti. Podle jeho závěrů má masová migrace vliv na růst kriminality ve švédském hlavním městě.

Podle studie má 94,5 procent lidí spojovaných s organizovaným zločinem alespoň jednoho z rodičů, který se narodil v zahraničí, u 82,2 procent členů gangu se dokonce oba rodiče narodili v cizině. 40,6 procent ze zločinců se pak přímo narodilo v zahraničí. Ve zprávě se uvádí, že členové gangů pochází především z Iráku, ale třeba také ze Somálska, Sýrie a Turecka.

Kriminalista Manne Gerell, výzkumník z Malmö University, uvádí, že za nadměrným zastoupením migrantů z chudých a násilím sužovaných zemí třetího světa ve statistikách kriminality ve Švédsku může „strukturální rasismus“. „Mnoho lidí, kteří pocházejí z jiných zemí a žijí v zanedbaných oblastech, mají pocit, že jsou diskriminováni,“ řekl Expressenu.

Zástupce populistických Švédských demokratů Adam Marttinen má ale jiný názor. Podle něj „nezodpovědná úroveň imigrace vede k trestné činnosti“. „Shovívavost jiných politických stran obohatila organizované kriminální gangy,“ dodal v komentáři na sociálních sítích.

Nejnovější projekt policie, který má mapovat a předcházet násilí gangů - projekt Mareld - odhaduje, že asi 500 a 700 členů gangu působí v celkem 49 různých sítích, které jsou spojeny s vlnou násilí ve městě v posledních letech. „Zločinecké gangy lze nalézt po celém Stockholmu, ve všech předměstích. Společným jmenovatelem členů je, že všichni žijí ve stejné oblasti a zapojují se do trestné činnosti. To je to, co je spojuje. Zločinci v konkrétním prostoru vytvoří síť,“ řekl inspektor Gunnar Appelgren, koordinátor projektu Mareld.

Právě těchto 49 sítí je v současné době zapojeno do 17 konfliktů ve švédském hlavním městě, policie přitom věří, že u nich existuje nebezpečí smrtelného násilí. Expressen uvádí, že gangy jsou stále větším problémem v celé zemi.

Ve 61 oblastech Švédska, které byly zařazeny do kategorie „zranitelné“, pak podle policie žije asi 5000 zločinců, kteří jsou aktivní ve zhruba zhruba 200 sítích organizovaného zločinu. „V těchto oblastech vládnou zločinci,“ říká Linda Staafová, vedoucí Národní policejní zpravodajské služby. „V minulosti stříleli lidi do noh, aby je zastrašili, zatímco nyní se zaměřují na hlavu, aby je zabili,“ dodává.

Související

Jens Stoltenberg, Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Jaderné zbraně na hrancích s Ruskem? Stoltenberg prozradil jeho plány do budoubna

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg přivítal Švédsko jako 32. člena Aliance krátce před plánovaným ceremoniálem vztyčení švédské vlajky před budovou sídla NATO v Bruselu v pondělí. Společně se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem potvrdili, že NATO nemá v plánu umístit stálé základny ani jaderné zbraně ve Švédsku.

Více souvisejících

Švédsko kriminalita migrace Policie Švédsko

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 58 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy