Hoaxy a pranky znal už středověk: Dopis způsobil paniku v celé Evropě

Pranky a hoaxy se dnes těší nesmírné oblibě. YouTube i Facebook jsou plné videí s pranky a zatímco některé se zdají neškodné, jiné přesahují meze. Avšak rozhodně nelze říct, že by pranky začaly se sociálními sítěmi. Nebo v tomto tisíciletí.

Hoax z 12. století – Dopis z Toleda

V roce 1184 se do Evropy dostal dopis, který údajně napsali astrologové z Toleda. Adresovaný byl papeži Klementovi III. a předpovídal, že v září 1186 nastane konec světa. Předpovídal vítr a bouře, sucho a hladomor, nemoci a zemětřesení.

Vzduch měl zčernat a lidé měli slyšet děsivý hlas, který by zničil lidská srdce. Města na pobřeží prý měly být zakryty pískem a zemí. To všechno mělo způsobit neobvyklé postavení planet ve znamení Vah a v ocase Draka. V dopise lidem radili, aby utekli a schovali se v horách.

Dopis způsobil paniku. Arcibiskup z Canterbury nařídil třídenní půst, aby pohromě předešel. S příchodem září 1184 se planety sice postavily tak, jak měly, ovšem konec světa nepřišel. Někteří historici však připisují třetí křížovou výpravu neklidu, který dopis způsobil, tvrdí server Hoaxes.

To však nebyl konec. Různé obměny dopisu kolovaly ještě po celá staletí, změněny byly data a jména. Jedna z verzí se do oběhu dostala ještě v roce 1480, kdy byla připsána poustevníkovi z hory Sinai, konec světa se měl stát 1510. Ani ten se však nesplnil.

Oběť pranků – Athanasius Kircher

Tento jezuitský učenec byl profesorem matematiky v Itálii. Patřil k odborníkům na starodávné jazyky, archeologii, astronomii a také čínskou a egyptskou kulturu v tehdejší Evropě. A ačkoliv si ho mnozí vážili, jiní si z něho dělali legraci.

Podle serveru Hoaxes sice není zcela jisté, že se tyto „pranky“ odehrály, ovšem záznamů je o nich dost. A pravděpodobně měly za cíl ukázat, že představa intelektuála bez jakéhokoliv zdravého rozumu není žádnou novinkou.

Kircherův rival Andreas Muller jednou vytvořil nesmyslný rukopis, který poslal Kircherovi. K rukopisu přidal poznámku, že jde o egyptský rukopis. Požádal Kirchera o překlad. A podle informací Kircher překlad opravdu dodal. Co přesně přeložil, to nikdo neví.

Jindy skupinka vtipálků poslala Kircherovi hedvábný papír, jaký byl užívaný v Číně. Byl popsaný podivným písmem a vtipálci Kirchera požádali, aby je přeložil. Kircher se do toho odhodlaně pustil a strávil nad „překladem“ mnoho dní, než náhodou písmo uviděl odražené v zrcadle.

V tu chvíli si uvědomil, že nejde o čínštinu. Text byl psaný obyčejnou latinkou, ovšem zrcadlově. Zpráva na papíru byla v latině: „Noli vana sectari et tempus perdere nugis nihil proficientibus“. V překladu to znamená „Nehledej marné věci a neplýtvej čas neužitečnými hloupostmi“.

Dalším vtipem na Kircherův účet byla stavba nové budovy v Římě. Nějaká mládež, která si z Kirchera chtěla vystřelit, zakopala několik kamenů na místo stavby. Do kamenů však nejdříve vyryli vnadné postavy a tajemné symboly. Pracovníci kameny našli, když hloubili základy. Kameny byly považovány za starou relikvii a obdivovány.

Kircher dostal za úkol symboly interpretovat. Po tom, co je dlouho prohlížel a obdivoval, Kircher začal široce vysvětlovat význam a původ kroužků, křížků a dalších nesmyslných symbolů, které byly do kamenů vyryty. Tímto prankem se inspirovali lidé, kteří podobný vtip použili proti Johannu Beringerovi v roce 1725.

Hoax z roku 800 – Svatá předkožka

Relikvie svatých byly ve středověku velmi žádané. Žádná však nebyla tolik chtěná, jako byly relikvie Ježíše Krista. Ať už se jednalo jen o něco, čeho se v průběhu života dotkl. Tyto relikvie byly nejcennější. A žádná více než Svatá předkožka, která měla být jedinou skutečnou součástí Kristova těla.

O odstranění Kristovy předkožky lze najít zmínky i v Bibli. Předkožka byla odstraněna osmý den Kristova života a zůstala po něm na Zemi, když se on povznesl do nebe. Inspirovali se tím mnozí malíři, kteří Ježíšovu obřízku zaznamenávali na plátna.

Ve skutečnosti se však kromě v umění Svatá předkožka objevila i v reálném životě. Nebo to o ní lidé alespoň tvrdili. Poprvé se předkožka objevila v okolo roku 800, kdy ji král Karel Veliký věnoval papeži Levovi III. jako dar. Prý ji dostal od andělů.

Vzápětí se se Svatými předkožkami roztrhl pytel. Dvacet jedna kostelů tvrdilo, že ji mají. Často všichni najednou. Předkožkám se připisovaly i zázračné schopnosti. Měly prý pomáhat ženám při porodu. Protože jich bylo tolik, lidé si chtěli nechat své Svaté předkožky ověřit jako tu správnou.

Podle některých teologů byla každá Svatá předkožka podvodem, protože když se Ježíš dostal do nebe, jeho předkožka následovala za ním. V 17. století teolog Leo Allatius ve své eseji uvedl, že předkožka se povznesla do nebe s Ježíšem a stala se prstenci Saturnu.

Katolická církev nechtěla být v centru takové kontroverze a rozhodla, že je neslušné tolik se věnovat Kristovým intimním orgánům. Proto prohlásila, že všechny předkožky jsou falešné a v roce 1900 mluvení či psaní o Svaté předkožce prohlásila za zločin trestný vyhoštěním z církve.

Ať Karel Veliký skutečně věřil, že předkožku získal, nebo ji chtěl jen využít k získání papežovy církve, jeho dar měl za následek staletí zmatku a dohadování o předkožce Ježíše Krista.

Související

Více souvisejících

zajímavosti historie hoax prank

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy