V Hamburku vraždil Palestinec. Do země přišel jako uprchlík a byl napojený na radikály, píší média

Hamburk – Po útoku nožem v jednom ze supermarketů v Německu zemřel jeden člověk. Informuje o tom server BBC. Pachatele policie zadržela během půl hodiny, informoval bulvární deník Bild. Podle médií byl pachatelem mladý radikál, který do země přišel jako uprchlík.

O incidentu na twitteru informovala hamburská policie. Dodala, že podezřelý byl zatčen. Pachatele podle médií zadržel kolemjdoucí a následně jej předal policii.

Mluvčí policie Timo Zill řekl místním médiím, že vyšetřování je v počáteční fázi a že žádný motiv, včetně teroru, nebyl vyloučen. "Nadále prověřujeme všechny možnosti," uvedla v podvečer policie.

Policie nejprve pátrala po druhém možném pachateli, nakonec ale uvedla, že zadržený útočil sám. "Můžeme definitivně potvrdit, že šlo o jednoho útočníka," uvedla policie.

#Barmbek #hamburg Täter hat mehrere Personen in einem Supermarkt angegriffen & verletzt. Ein Toter. Verdächtiger festgenommen. @FeuerwehrHH pic.twitter.com/5fPe5k7LIh

— Marco Zitzow (@MarcoZitzow) 28. července 2017

Muž podle Bildu začal krátce po 15:00 SELČ napadat mačetou kolemjdoucí na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek. Agentura DPA informovala, že muž útočil nožem. Z ulice podle svědků vběhl do nákupního střediska Edeka.

"Ten muž začal okamžitě bodat do zákazníků, zabil přitom jednoho člověka a několik dalších zranil," uvedla policejní mluvčí Heike Uhdeová. Podle očitých svědku muž při útoku křičel Alláhu Akbar, tedy Bůh je veliký. 

Server Der Tagesspiegel uvádí, že pachatelem byl  Palestinec, který se narodil v roce 1991 v Saúdské Arábii. Policie jej údajně znala kvůli podpoře radikální islamistů. Deník dodává, že je pravděpodobné, že šlo o teroristický čin.

Podle magazínu Der Spiegel měl útočník Ahmad A. kontakty na islámské fundamentalisty. Jestli čin spáchal z ideologických důvodů, ale zatím není jasné. 

Spiegel uvedl, že útočník přišel do Německa jako běženec a v poslední době žil na ubytovně pro uprchlíky v Hamburku. Magazín s odvoláním na bezpečnostní složky také napsal, že Ahmad A., jehož současná státní příslušnost se prověřuje, trpěl psychickými problémy a pravidelně konzumoval drogy.

Podle svědka útočník křičel Alláhu Akbar:

Kromě jednoho mrtvého, kterým je podle dokumentů, které měl u sebe, padesátiletý Němec, si incident vyžádal také šest zraněných. Přímo v obchodě zranění utrpěli 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Posledním zraněným je 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka zadržet. Zranění některých osob jsou podle policie vážná. Lehké zranění utrpěl také samotný útočník.

List Bild také zveřejnil fotografii údajného útočníka pokrytého krví.

Terroralarm nach Messerangriff in Hamburg https://t.co/pxXErN7cZvÜber @updayDE gesendet

— Richter (@cdieterrichter1) 28. července 2017

Úřady také vyzvaly občany, aby se oblasti vyhnuli. Policie oblast v okolí obchodu s potravinami po činu uzavřela. Na místě byli těžce ozbrojení policisté a vznášel se nad ním i vrtulník. Navečer většina ozbrojenců z místa činu odjela.

Související

Více souvisejících

útok nožem v supermarketu (Hamburg 28.7.2017) Německo Breaking News

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy