Počet mrtvých a zraněných po útocích v Katalánsku roste

Madrid/Praha - Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14. Zemřela žena, která byla mezi lidmi zasaženými nočním nájezdem auta ve městě Cambrils, kde teroristé zranili šest civilistů a jednoho policistu.

Dalších 13 lidí zabil v centru Barcelony muž, po kterém policie stále pátrá. Počet zraněných vzrostl z dosud uváděné stovky na 130. V kritickém stavu v nemocnicích zůstává 15 lidí. Mrtví a zranění pocházejí celkem z 34 zemí.

Španělská policie ještě nedokončila identifikaci všech mrtvých a zraněných. Na svých internetových stránkách na to upozornilo české ministerstvo zahraničí, které zároveň oznámilo, že zatím žádné informace o českých obětech útoku nejsou.

Italské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zemřeli dva Italové, potvrzena je oběť z Belgie. Španělská média psala také o třech mrtvých Němcích, což ale Berlín dosud nepotvrdil a hovoří o 13 zraněných německých občanech. Francie informovala o 26 zraněných.

Španělské úřady potvrdily, že nejméně tři oběti jsou Španělé. List LaVanguardia informoval, že o život přišel šedesátiletý turista z Granady a jeho dva rodinní příslušníci. Portugalský deník Jornal de Notícias uvedl, že jedna oběť pochází z Portugalska.

MZV ČR na svém webu doporučujeme všem cestovatelům do Španělska zachovávat zvýšenou opatrnost, a to zejména v  turistických oblastech a ve velkých městech, kde se předpokládá zvýšená koncentrace osob, sledovat aktuální zpravodajství a důsledně dbát pokynů bezpečnostních složek.

Letiště a autobusová i vlaková nádraží prozatím fungují bez větších problémů. Cestovatelé by přesto měli počítat s větší časovou rezervou nutnou k přepravě. Vzhledem k zmaření dalšího pokusu o teroristický čin ve městě Cambrils lze očekávat zvýšené bezpečnostní kontroly ze strany španělské a katalánské policie v celé oblasti Costa Dorada.

V případě potřeby kontaktujte zastupitelský úřad ČR v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307 nebo konzulární jednatelství ČR v Barceloně na nouzové lince  + 34 619 266 039.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) teroristický útok v Cambrils (Španělsko 18.8.2017) Španělsko cestování ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy