Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.

V článku deníku Público nazvaném "Mozek masakru na Ramble byl konfidentem tajné služby až do atentátu" jeho autor tvrdí, že Maročan Abdalbákí Sátí byl informátorem tajné služby, která jeho složku den po atentátu ze 17. srpna 2017 zlikvidovala.

Teroristický útok na rušné třídě La Rambla v Barceloně provedl dvaadvacetiletý Maročan, který najel autem do lidí. Několik hodin poté najelo pět dalších teroristů autem do lidí ve městě Cambrils asi 100 kilometrů od Barcelony. Oba útoky si vyžádaly 16 obětí a na 130 zraněných. Vyšetřování ukázalo, že za útoky byla teroristická buňka tvořená z valné většiny Maročany, kteří vyrostli ve Španělsku.

Imám Sátí byl zřejmě mozkem této buňky a zemřel spolu s několika jejími členy den před atentátem v Barceloně při nechtěné explozi ve městě Alcanar, v domě, kde teroristé připravovali bomby a plánovali s nimi více atentátů. Nakonec ale zřejmě změnili strategii a použili auta.

Dnešní podezření deníku Público komentoval mimo jiné předseda katalánské regionální vlády Quim Torra, který informaci označil za skandální a velmi vážnou a vyzval španělskou vládu, aby věc vysvětlila a vyvodila z toho zodpovědnost.

Naopak starostka Barcelony Ada Colauová vyzvala k opatrnosti před "přiživováním konspiračních teorií bez konkrétních důkazů". I ona ale označila za velmi vážnou informaci, že tajná služba mohla zničit důkazy o spojení s imámem.

Související

Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.
Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Španělsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy