Auto z útoku ve Španělsku bylo před týdnem v Paříži, zachytily ho kamery

Barcelona - Dle informací listu Le Parisien byl jeden z automobilů použitých při útocích ve Španělsku zachycen minulý týden na bezpečnostní kameře v Paříži. Teroristické útoky v Barceloně a ve městě Cambrils si vyžádaly 14 obětí.

Toto černé audi bylo použito v pátek ve španělském městě Cambrils a zabilo jednu ženu. Při útoku zasahovala policie a zastřelila pět mužů, kteří měli na sobě makety sebevražedných vest. Narazili autem do chodců a když se převrátilo, vyběhli ven a zaútočili noži.

Le Parisien bez uvedení zdroje napsal, že toto audi zachytila kamera před týdnem v Paříži. Francouzští vyšetřovatelé zatím neodhalili spojení mezi Francií a buňkou, která operovala ve Španělsku. Je možné, že auto Francií jenom projíždělo.

Ve Španělsku se stále pátrá po řidiči dodávky, jež zabíjela v Barceloně. Je za něj pokládán Maročan Younes Abouyaaquoub (22). Nevylučuje se, že se dostal přes hranici do Francie.

Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn dnes uvedl, že dvanáctičlennou teroristickou buňku se podařilo zneškodnit. Kromě čtyř zadržených osob a dvou, kteří zahynuli při výbuchu v Alcanaru, policie v pátek zastřelila pět radikálů při atentátu ve městě Cambrils.

Teroristické útoky mají 14 obětí. Přes 120 dalších osob z 35 zemí světa utrpělo zranění, více než pět desítek jich je stále v nemocnici, z toho dvanáct v kritickém stavu. Mrtvé kromě Španělska potvrdily Itálie, USA, Kanada, Belgie a Portugalsko. Do soboty bylo identifikováno sedm mrtvých, dnes další tři. Je mezi nimi sedmiletý Julian Cadman, který měl australské a britské občanství.

Objevují se ale stále nové informace. Dnes večer například policie oznámila, že se snaží zjistit, zda muž nalezený mrtvý uvnitř dodávky, která ve čtvrtek najela na okraji Barcelony na policejní hlídku, je další obětí útoků. Policisté na dodávku stříleli, ale mrtvého našli na zadním sedadle bez známky postřelení.

Související

Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

teroristický útok v Cambrils (Španělsko 18.8.2017) Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Paříž Francie Španělsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy