Ve Španělsku zatkli Maročana. Vyráběl oblíbenou bombu islamistů, měla zabíjet v Barceloně

Madrid - V souvislosti se srpnovými teroristickými útoky v Katalánsku byl zatčen mladý Maročan. Dle vyšetřovatelů nakupoval materiály pro výrobu výbušnin a zajistil vozidla pro členy teroristické buňky.

Těch mělo být podle dosavadního vyšetřování 12, přičemž až na jednoho jde o osoby marocké národnosti, které vyrůstaly ve Španělsku. Dnešní zatčení je již páté v rámci případu: tři podezřelí jsou ve vazbě a další dva vyšetřují úřady na svobodě. Šest útočníků policisté po útocích zastřelili.

Zatím poslední podezřelý byl zadržen ve městě Vinaròs na pobřeží mezi Tarragonou a Valencií. Město se nachází jen několik kilometrů od Alcanaru, kde 16. srpna zemřel při manipulaci s výbušninami údajný mozek srpnových útoků, marocký imám Abdalbákí Sátí. Sátí podle úřadů ostatní muže naverboval a úzké kontakty měl také s Maročanem zatčeným ve Vinaròs, uvedlo ministerstvo vnitra.

Nově zatčeného úřady podezírají z podílu na výrobě více než 100 kilogramů triaceton triperoxidu (TATP), které policie po útocích našla. Na jméno zadrženého Maročana byl pořízen peroxid vodíku, základní složka TATP. Triaceton triperoxid je označován za oblíbenou výbušninu islámských radikálů.

K útokům v Barceloně, kde Júnis Abú Jakúb 17. srpna najel do davu na rušné třídě La Rambla, a v Cambrils, kde dalších pět teroristů také najelo do lidí, se přihlásil tzv. Islámský stát. Útoky podle vyšetřovatelů mohly být daleko krvavější, neboť teroristi nepoužili připravené nálože TATP.

Před dvěma týdny marocké a španělské úřady oznámily, že společně zneškodnily šestičlennou teroristickou buňku, která prý v obou zemích plánovala rozsáhlé útoky. Tvořilo ji pět Maročanů a jeden Španěl marockého původu.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) teroristický útok v Cambrils (Španělsko 18.8.2017) Španělsko Maroko

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy