V Rotterdamu našli dodávku s plynovými láhvemi, kvůli hrozbě teroru zrušili koncert

Rotterdam - Nizozemská policie zadržela dnes v přístavu v Rotterdamu řidiče dodávky se španělskou poznávací značkou, ve které byly plynové bomby. Krátce před tím zrušila kvůli "teroristické hrozbě" v nedaleké hale koncert americké rockové skupiny, která kvůli svému názvu dlouhodobě čelí kritice muslimů. Podle starosty Rotterdamu zatím není jasné, zda nález a varování před teroristickou hrozbou nějak souvisí.

Varování před nebezpečím na koncertu dostali Nizozemci podle agentury Reuters od španělské policie. "Policie považovala informace za dostatečně vážné na to, aby se po dohodě s organizátory rozhodla zrušit akci," uvedla rotterdamská policie v prohlášení.

Podle starosty přístavního města Ahmeda Aboutaleba policisté po zrušení koncertu prohledali okolí a zadrželi řidiče dodávky, která stála nedaleko místa jeho konání a ve které se našly plynové láhve. Není jasné, zda hrozba a nalezená dodávka nějak souvisí, uvedl Aboutaleb. Podle španělského listu El País je zadrženým mužem Španěl. Muže policie nyní vyslýchá.

Agentura AP citovala nejmenovaného člena španělské protiteroristické jednotky, podle kterého obdržela místní policie "upozornění, které naznačovalo možnost spáchání atentátu při dnešním koncertu, který se měl konat v Rotterdamu". Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters ale dnešní incident v Nizozemsku nijak nesouvisí s atentáty v Katalánsku z minulého týdne.

Údajná teroristická hrozba se týkala koncertu americké rockové skupiny Allah-Las, který se konal v kulturním centru v bývalém obilném silu Maassilo. Koncert měl začít ve 20:30 SELČ, policie jej zrušila ještě před začátkem, takže v koncertní hale nebyli žádní návštěvníci. Dostavit se jich ale mělo podle počtu prodaných lístku kolem tisíce. Členy kapely policie podle nizozemského listu De Volkskrant odvezla dodávkou na neznámé místo.

Allah-Las je čtyřčlenná hudební skupina z kalifornského Las Vegas. V loňském rozhovoru poskytnutém britskému listu The Guardian její členové uvedli, že si jméno obsahující arabské slovo pro boha vybrali proto, že chtěli "posvátně znějící" název. Neuvědomili si prý tehdy, že by to mohlo někoho urážet.

"Dostáváme e-maily od muslimů ze Spojených států i z celého světa, kteří píší, že je to uráží, ale to vůbec nebyl náš záměr," řekl tehdy frontman skupiny Miles Michaud. "Píšeme jim zpět s vysvětlením, proč jsme si vybrali takové jméno, a oni většinou pochopí," dodal.

Nizozemské úřady jsou delší dobu v pohotovosti kvůli nebezpečí teroristického útoku v zemi. Druhý nejvyšší stupeň ohrožení v zemi panuje od března 2013.

Atentáty v Katalánsku, které spáchal dvanáctičlenná teroristická buňka, si vyžádaly 15 obětí. K útokům chtěli původně radikálové použít propanbutanové bomby.

Související

Metro

Vůz metra se u Rotterdamu zastavil až o velrybí ploutev +VIDEO

Řidiče rotterdamského metra zachránilo před vážným zraněním a možná i smrtí umělecké dílo. Souprava, která z neznámých důvodů v jedné ze stanic nezabrzdila, se zastavila až o obří sochu v podobě velrybího ocasu. O kuriózní nehodě dnes informovala nizozemská média.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid: Nizozemí zpřísňuje omezení, situace je kritická na severovýchodě Anglie

Nizozemsko zpřísní restrikce zavedené v boji s koronavirovou nákazou, oznámil dnes premiér Mark Rutte. Nová nařízení v zemi, kde denní přírůstky nakažených tento měsíc překonaly dosud nejvyšší bilance z dubna, začnou platit od úterý šesti večer nejméně po tři týdny. Přísnější pravidla kvůli růstu počtu infikovaných pak hodlá na severovýchodě Anglie zavést britská vláda.

Více souvisejících

Rotterdam (The Netherlands) Nizozemí Breaking News Terorismus

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy