Jednota Německa? Skepse je silná, i po 27 letech lidé cítí velké rozdíly

Berlín - Ani po 27 letech není Německo úplně sjednocené, jak ukázal průzkum společnosti Forsa. Téměř každý druhý respondent se domnívá, že rozdíly převažují. Od roku 2011 byl v názoru Němců na jednotu národa zaznamenán jen nepatrný pokrok. Velké rozdíly jsou také mezi generacemi.

Pouze každý druhý se domnívá, že Němci mezitím opět srostli v jeden národ. V září 2011 zastávalo tento názor 47 procent dotázaných. V současnosti se 46 procent Němců dokonce domnívá, že rozdíly mezi někdejšími západními a východními Němci převažují. V průzkumu z roku 2011 si to myslelo 50 procent obyvatel Německa.

Ve východoněmeckých spolkových zemích je podíl skeptiků 55 procent, zatímco v západoněmeckých činí 45 procent. V někdejší NDR přitom bylo ještě v roce 2011 o převažujících rozdílech přesvědčeno 67 procent obyvatel.

Zatímco 65 procent Němců ve věku 14 až 21 let podpořilo názor, že Němci jsou scelený národ, ve věkové skupině nad 60 let o tom je přesvědčeno 40 procent lidí. Z průzkumu rovněž vyplývá, že 57 procent obyvatel Německa podporuje další zkoumání komunistické diktatury a jen 37 procent to nepovažuje za nutné.

Průzkum zadala Spolková nadace pro zkoumání diktatury SED (bývalé východoněmecké komunistické strany). Její vedoucí Anna Kaminská poznamenala, že "vnitřní jednota nenastane ze dne na den, ale nastává". Od roku 2003 je podle ní patrné, že stále více Němců uvažuje celoněmecky.

Související

Více souvisejících

Německo průzkumy sjednocení Německa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy