Výsledky rakouských voleb představují pro Brusel noční můru

Vídeň/Brusel – Sledované volby v Rakousku právě skončily a předběžné výsledky hovoří jasně – vyhráli lidovci a jak se Sebastian Kurz připravuje na převzetí moci, v Bruselu zažívají poslanci noční můru. Hned za lidovci skončila krajní pravice, budoucí koalice tak nejspíš budou velkou překážkou v plánech Angely Merkelové i Emmanuela Macrona.

Podle rakouské televize ORF získali lidovci (OVP) 30,2 procent. To je méně, než se očekávala, nicméně na vítězství jim to stačilo. Jen o dva procentní body méně by měla mít krajně pravicová FPÖ. Třetí je podle těchto odhadů Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) kancléře Christiana Kerna se ziskem asi 25 procent.

Dle výsledků se tak očekává, že budoucí koalice nasměruje směr země doprava, což znamená pro evropskou politiku přijímání uprchlíků velkou ránu. Zdá se, že vedle zemí Visegrádské čtyřky se mezi evropské kritiky zařadí i Rakousko. Christian Kern již prohlásil, že pokud jeho strana nevyhraje, tak půjdu do opozice.

I přestože OVP mají přes 30 let zkušeností s vládou, mladičký Sebastian Kurz patří mezi nejdéle sloužící ministry strany. Zazářil již ve 27 letech, kdy se stal nejmladším ministrem zahraničí v historii země, nyní sahá po dalším rekordu – v pouhých 31 má našlápnuto i na pozici kancléře a stane se tak jedním z nejmladších vůdců na světě.

Kurz si získal přízeň pomocí slib o změně, což znamená odmítnutí liberální politiky představované zejména Francií a Německem. Zahraniční tisk se zajímá o to, zda to byly pouhé plané předvolební sliby, nebo chystá mladý politik radikální změny. Soudě podle jeho dosavadní politiky se spíše očekává to druhé.

Jako ministr zahraničí se Kurz už vyslovil pro odmítnutí Macronových reforem Unie, vítězství pravicových trendů je tak dalším krokem po úspěchu AfD v Německu, který dokazuje, že občané již mají dost politického středu. Volby se budou konat i příští týden v České republice a my se budeme moci přesvědčit o tom, zda má pravice i tady silné postavení.

Související

Sebastian Kurz

Už je to definitivní: Rakouské volby vyhráli lidovci, mají 37,5 procent hlasů

Nedělní předčasné parlamentní volby v Rakousku vyhrála lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze. Získala 37,5 procenta hlasů. Na svých stránkách o tom dnes po sečtení všech odevzdaných hlasů informovalo ministerstvo vnitra. Oficiálně bude však výsledek oznámen až 16. října. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Účast se vyšplhala na 75,6 procenta, a je tak druhá nejnižší od roku 1945.
Heinz-Christian Strache

Strache úplně končí? Svobodní pozastavili expředsedovi členství

Protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ) dnes pozastavila členství svého bývalého předsedy Heinze-Christiana Stracheho, který čelí obvinění ze zpronevěry stranických peněz. Po jednání předsednictva to dnes oznámil současný šéf strany Norbert Hofer s tím, že jeho předchůdci hrozí i úplné vyloučení, pokud se obvinění potvrdí. FPÖ v nedělních parlamentních volbách zaznamenala velké ztráty, podle pozorovatelů se voliči od strany odvrátili hlavně kvůli Stracheho aférám.

Více souvisejících

volby v Rakousku Rakousko Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy