Ruskem podporovaná Jižní Osetie údajně v Barceloně otevřela velvyslanectví

Moskva/Madrid - Jižní Osetie, která se s podporou Moskvy odtrhla od Gruzie a vyhlásila samostatnost, v Katalánsku otevřela svou ambasádu. Podle ruských médií to tvrdí jihoosetský „ministr zahraničí" Dmitrij Medojev. 

Medojev ruským novinářům řekl, že Jižní Osetie otevřela v Barceloně diplomatické zastoupení, které má „rozvíjet kulturní a vědecké styky s Katalánskem a v budoucnu realizovat společné hospodářské projekty".

V referendu o nezávislosti Katalánska na Španělsku se počátkem října vyslovilo 90,1 procenta hlasujících pro nezávislost. Madridská vláda snahy Barcelony ostře kritizuje a hrozí, že nad Katalánskem převezme částečnou kontrolu, pokud bude jeho vedení porušovat ústavu či zákony. Pro celistvost Španělska se vyslovila řada evropských států i Evropská unie.

Španělská vláda dnes vydala prohlášení, podle něhož je Jižní Osetie nedílnou součástí Gruzie a nemá právo zřizovat v zahraničí své diplomatické mise. „Podle mezinárodního práva nemá právo otevírat velvyslanectví v žádné zemi. Španělsko podporuje svrchovanost a územní celistvost Gruzie," uvádí se v prohlášení.

Jižní Osetie vyhlásila samostatnost počátkem 90. let minulého století a Moskva ji uznala po rusko-gruzínské válce v roce 2008. Jihoosetskou nezávislost, stejně jako nezávislost další odštěpenecké provincie Abcházie, kromě Ruska neuznal prakticky žádný stát světa s výjimkou Venezuely, Nikaraguy a Nauru.

Související

Kolona ruských obrněných vozidel během války v Gruzii v roce 2008. Rozhovor

15 let od rusko-gruzínské války. S útokem na Ukrajinu ji propojuje Putinova imperiální politika, míní Horák

V noci ze 7. na 8. srpna 2008 zahájila gruzínská armáda operaci s cílem obnovit územní celistvost země a dobýt odštěpeneckou provincii Jižní Osetii. Následoval ruský vojenský úder na Gruzii. Boje, které trvaly do necelých deset dní, si vyžádaly několik stovek obětí. Výsledkem bylo mimo jiné uznání nezávislosti Jižní Osetie i Abcházie - další separatistické oblasti - Moskvou. Politický geograf Slavomír Horák z Katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze nicméně soudí, že územní a etnické spory nehrály v událostech před 15 lety prim. Odborník na středoasijský a kavkazský region v rozhovoru pro EuroZprávy nastínil, proč za hlavní příčinu války považuje tehdejší ruskou politiku, jejímž cílem bylo především zamezit vstupu Gruzie do NATO. 
Tbilisi, Gruzie

Abchazský parlament odmítl odložit prezidentské volby

Parlament v gruzínské separatistické provincii Abcházie dnes odmítl požadavek opozice odložit prezidentské volby z 21. července na podzim kvůli onemocnění hlavního opozičního kandidáta. Oznámila to agentura TASS. Pro odklad voleb hlasovalo 14 poslanců, zapotřebí by však bylo nejméně 24 hlasů. Zasedání se zúčastnilo 32 z celkem 35 poslanců.

Více souvisejících

Jižní Osetie Španělsko

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy