Kope si SPD vlastní hrob? Jejich voliči nesouhlasí s tím, aby vytvořili koalici s Merkelovou

Berlín - Konec politického chaosu v Německu je stále v nedohlednu. Sociální demokraté v čele s Martinem Schulzem získali během zářijových voleb tak málo hlasů, že se strana rozhodla jít do opozice, kde se měla zotavit pro další volby. Jejich propad je přisuzován právě kvůli tomu, že během Velké koalice s konzervativní unií pod vedením kancléřky Angely Merkelové byly úspěchy SPD takřka neviditelné.

Na stranu je nicméně nyní vyvíjen velký tlak, aby se o Velkou koalici pokusila i v tomto volebním období. Zachránili by tím patovou situaci, do které se německá politika dostala, navíc mohou počítat s tím, že jejich postavené posilnění statusem "zachránce" bude mnohem lepší. Problémem jsou ovšem voliči SPD. Ti si vůbec nepřejí, aby Velká koalice vznikla a straně radí, aby se s Merkelovou nespojili.

Stranu čeká tento týden sněm, na kterém budou členové volit, zda v lednu příštího roku započnou koaliční námluvy. Jenže kromě budoucnosti Německa je v sázce i budoucnost samotné strany. Jaký bude jejich volební výsledek, pokud nyní zklamou důvěru voličů? Anketu mezi voliči CDU/CSU a SPD publikoval deník Spiegel, z ní vyplynulo, že jen 28 procent voličů by podporovalo vznik další Velké koalice.

SPD získala během zářijových voleb pouze 20,8 procent hlasů, to je jeden z nejnižších volebních výsledků v historii strany, ačkoliv jim tento počet stačil na udržení pozice druhé nejsilnější strany v zemi. Plány strany být v opozici překazila nepovedená jednání v koalici "Jamajka", která skončila tím, že němečtí liberálové (FDP, Svobodná demokratická strana) dali německé kancléřce radši sbohem.

Podobně jako prezident, ani voliči by nejraději nešli znovu k volbám. Jedinou možností tedy je, aby Angela Merkelová vytvořila menšinovou vládu s podporou SPD, takové řešení však není příliš elegantní ani stabilní a kancléřka se už vyjádřila ve smyslu, že by raději chtěla nové volby, než vedla vládu bez většinové podpory.

Průzkum jasně ukázal, že voličům CDU/CSU by se nová Velká koalice líbila (62 procent), mnohem méně s nimi ovšem souhlasí podporovatelé SPD. Ti by zase uvítali právě menšinovou vládu s podporou sociálních demokratů (57 procent). Nové volby by pak preferovalo kolem 20 procent všech voličů. Anketa Spiegelu trvala týden a zapojilo se do ní více než 5000 respondentů.

Související

Více souvisejících

Německo koalice koaliční vyjednávání Martin Schulz (předseda Evropského parlamentu) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy