Na západě Evropy sčítají škody po bouři, mrtvých je nejméně 12

Berlín - Na západě Evropy dnes začali sčítat škody po čtvrtečním orkánu, který si podle aktuálních informací vyžádala nejméně 12 obětí. Po úplném přerušení provozu dnes na německých drahách opět začaly jezdit dálkové vlaky.

"První dálkové vlaky už jsou na cestě," řekl dnes ráno agentuře DPA mluvčí Německých drah (DB). Jako první vyjel ve 3:25 SEČ vlak z Mnichova na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Trať mezi Berlínem a Hamburkem je ale nadále neprůjezdná.

Mluvčí DB ale zároveň upozornil, že i během dnešního dne bude docházet na železnici v důsledku čtvrteční bouře k omezením a to především ve spolkových zemích na severozápadě země, které bouře postihla nejvíce. O víkendu by se ale měl provoz vrátit zcela k normálu. Regionálních spoje fungují bez větších omezení již nyní.

Nynější bouře zvaná v německy hovořících zemích Friederike, která postihla západní část Evropy, si vyžádala nejméně dvanáct obětí. Nejvíce - osm - hlásí Německo. K šesti, o kterých úřady informovaly již ve čtvrtek, dnes přibyli dva mrtví ze spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Jeden z nich se zřítil ze střechy, na které kontroloval škody po vichřici, druhého zabil padající strom. Po jedné oběti už ve čtvrtek hlásily také Belgie a Itálie.

V Nizozemsku ve čtvrtek kvůli padajícím stromům zahynuli dva lidé. V případě úmrtí 66letého muže v obci Vuren ve východní provincii Gelderland podle listu De Volkskrant policie zatím stále neví, zda přímo souviselo s bouří. Pokud by se souvislost prokázala, zvýšila by se bilance obětí přinejmenším na třináct.

V Rakousku se už ve čtvrtek večer podařilo obnovit silniční spojení s horským střediskem Sankt Anton am Arlberg, které bylo kvůli lavinovému nebezpečí několik hodin nedostupné. Dnes brzy ráno zaměstnanci rakouských drah (ÖBB) uvolnili také železnici mezi nádražími v tyrolských obcích Sankt Anton am Arlberg a Landeck-Zams, která byla od čtvrtka uzavřená kvůli přívalům sněhu. Na mnoha místech Rakouska zůstává vysoké nebezpečí pádu lavin.

Značné škody bouře ve čtvrtek napáchala v Polsku. Mrtví hlášeni nejsou, dva lidé ale utrpěli vážná zranění, když silný vítr převrátil ve středním Polsku dva autobusy. Hasiči po celé zemi zasahovali na zhruba sedmi stech místech, nejčastěji u poškozených budov či vyvrácených nebo zlomených stromů. Dočasně bylo v Polsku bez elektřiny až 50.000 domácností, dnes ráno to bylo ještě asi 30.000. Všechny silnice a železnice, které byly ve čtvrtek zablokovány, jsou ale už sjízdné. Vát má silný vítr dnes v Polsku dál, jeho rychlost ale bude výrazně nižší než ve čtvrtek.

Související

Energetika

Bez proudu je po vichřici 150 domácností, některé silnice jsou dál uzavřené

Praha/Děčín - Kvůli vichřici, která ve čtvrtek večer zasáhla Česko, zůstávalo dnes po 19:00 bez elektřiny 150 domácností. Odpoledne se podařilo připojit velkou většinu domácností ve Šluknovském výběžku, bez proudu zůstávají už pouze lidé na Děčínsku. Dodávky by měly být obnoveny ještě dnes, řekla ČTK mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Na vyčíslení škod je podle ní brzy, první odhady se pohybují v jednotkách milionů korun. Problémy způsobila vichřice i na železnici, všechny tratě ale byly dnes odpoledne zprůjezdněny. Zavřené jsou některé silnice, problémy mají hlavně kamiony.

Více souvisejících

bouře Friederike (leden 2018) Německo Vichřice Deutsche Bahn

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy