Berlusconi označil migranty za sociální bombu

Milán - Italský expremiér Silvio Berlusconi přilil olej do ohně ve volební kampani, k jejímž hlavním tématům se řadí migrace. Atmosféru ve společnosti vyostřil sobotní incident ve městě Macerata, kde pravicový extremista střílel do migrantů a šest jich zranil.

Berlusconi v televizním interview označil migranty za "sociální bombu". Připojil se tak ke svému koaličnímu kolegovi, předsedovi Ligy severu (LN) Matteu Salvinimu, který o víkendu označil střety mezi Italy a cizinci za výsledek neřízené migrace.

Berlusconi řekl, že předchozí levicová vláda pustila během čtyř let do Itálie na 630.000 migrantů, z nichž jen asi 30.000 mělo podle něj právo dostat azyl. "Těch ostatních 600.000 je sociální bomba připravená explodovat," řekl v neděli Berlusconi. Zároveň uvedl, že bezpečnost bude prioritou případné vlády jeho koalice.

Podle agentury Reuters dostalo v posledních čtyřech letech v Itálii azyl téměř 120.000 lidí. Nyní v uprchlických centrech po celé zemi žije asi 200.000 migrantů, kteří čekají na výsledek své žádosti.

Na Berlusconiho slova už reagoval italský expremiér (2014-2016) a předseda Demokratické strany Matteo Renzi. Ten Berlusconimu připomněl, že to byl právě on, kdo jako premiér v roce 2003 přistoupil na dublinskou úmluvu EU, podle níž musí žádost o azyl migrantů projednat první země unie, kam uprchlík vstoupí.

Související

Více souvisejících

Silvio Berlusconi volby v Itálii Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 32 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy