Šikana, rasismus, sexuální zneužívání. Humanitární pracovnice promluvila o svých zkušenostech

NÁZOR - Zpráva, že pracovníci charitativní organizace Oxfam platili na Haiti za sex se zřejmě nezletilými dívkami v době, kdy ze země pokoušela vzpamatovat z následků ničivého zemětřesení, nepřekvapila bývalou humanitární pomocnici Šaistu Azízovou. Současná publicistka v komentáři pro server The Guardian konstatuje, že ji nepřekvapila ani zpráva, že existovala snaha tuto praxi ututlat a náznaky, že brzy přijdou další obvinění ze sexuálního zneužívání, šikany, obtěžování a vydírání v humanitárním odvětví.

Skvělí i méně skvělí lidé

"Nechápejte mě špatně - tyto příběhy jsou odporné -, ale většina lidí v (humanitární) oblasti přinejmenším slyšela zvěsti o takovém chování," uvádí publicistka. Sama působila více než 15 let jako humanitární pracovnice specializující se na komunikaci v mnoha organizacích, včetně Oxfam, kde strávila 5 let jako krizová komunikační specialistka a mediální koordinátorka.

Azízová pracovala mimo jiné na Haiti, v Sýrii, Libanonu, Bangladéši, Tádžikistánu a Jordánsku, přičemž podle svých slov měla tu čest potkat mimořádné lidi a pracovat se skvělými, ale také s méně skvělými osobnostmi. Šlo prostředí, kde byla šikana běžná, ženy byly často ponižovány a rasismus byl všudypřítomný, vzpomíná někdejší humanitární pracovnice. Dodává, že to neplatilo jen o Oxfam, ale i o mnoha dalších organizacích, pro které pracovala, přičemž pokaždé, kdy na problém upozornila, se dostala do potíží.

V momentě, kdy se aktivistka oficiálně obrátila na HR oddělení Oxfam a jiná místa se svými zkušenostmi, nic se nestalo. Během let pak zjistila, že kultura v těchto organizacích je podobná a jelikož mezi nimi dochází k velké fluktuaci pracovníků, muži, kteří byli ženami obviněni z nepřístojností, jednoduše přecházeli do jiné agentury.

"Není náhoda že v největších britských nevládních organizacích dominují na nejvyšší úrovni bílí muži a pár bílých žen," pokračuje Azízová. Vzpomíná, že nejen ona, ale i ostatní ženy toto označovaly za "parťáckou" kulturu.

V posledním roce bývalá humanitární pracovnice spoluzaložila platformu Mezisektorová feministická zahraniční politika a spojila s ženami, které pracovaly pro humanitární organizace a jsou ochotné vypovídat o svých zkušenostech se sexuálním obtěžováním. Cílem je modifikovat zahraniční politiku tak, aby nadále nepoškozovala ženy a dívky ve světě, vysvětluje Azízová. Doplňuje, že to se týká i nepřístojného chování mírových sborů OSN a humanitárních pracovníků, kteří jsou obviňováni ze sexuálního vydírání a zneužívání zranitelných žen a dívek.

Obava o reputaci celého sektoru    

Kultura mlčení jde podle publicistky hluboko, přičemž ženám a dalším brání v poukázání na problém strach, ale také jisté stigma v oblasti humanitární pomoci. Panují obavy, že pokud se ukáže pravda, poškodí reputaci těchto organizací a nahraje těm novinářům a politikům, kteří žádají reformu celého sektoru, vysvětluje Azízová.

Ředitelům a členům rad humanitárních organizací, kteří nesou zodpovědnost, vzkazuje bývalá aktivistka stručnou zprávu: "Nestřílejte posly Přijměte odpovědnost za to, co se stalo a stavte na tom a pracujete na reformě odvětví, které urgentně potřebuje změnu, pokud se má vypořádat s kořeny těchto endemických problémů."

Díky statečným whistleblowerům a těm, kteří Oxfam konfrontovali - včetně mnoha žen -, se nyní otevřela stavidla, kvituje Azízová. Soudí, že bude nemožné ututlat všechny zprávy přicházející z dalších humanitárních organizací o temné a ničivé kultuře, která umožňuje kvést potenciálně kriminálnímu jednání, sexuálnímu vydírání, obtěžování a dalším zavrženíhodným aktivitám, které jsou ve skutečnosti odměňovány povyšováním mužů obviněných z nepravostí.

Zatím došlo k jedné rezignaci, avšak publicistka očekává mnoho dalších. Uvádí, že od minulého týdne, kdy se případ pracovníků Oxfam dostal na veřejnost, ji kontaktovaly další ženy, které vypouštějí svůj dosud tlumený a kontrolovaný hněv.

"Téměř žádná  žena, s níž jsem mluvila, neodhalí své jméno -  ze strachu o kariérní důsledky či přiživení války proti humanitárnímu sektoru, kdy sílí volání po zastavení financování britských humanitárních organizací," deklaruje Azízová. Taková volání odmítá, jelikož odvětví podle ní odvádí důležitou práci.

Dobře financované nezávislé organizace nicméně musí prošetřit obvinění ze sexuálního obtěžování a zneužívání, přičemž nesmí jít jen o vyšetřování vnitřní, apeluje bývalá humanitární pracovnice. Zdůrazňuje, že ženy musí vědět, že se jim bude věřit a nestanou se obětním beránkem za problémy způsobené hrstkou privilegovaných.

Související

Francouzský herec Gérard Depardieu

Slavný herec Gérard Depardieu byl ve Francii zadržen

Slavný francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí zadržen pařížskou policií, uvedla BFMTV. Kriminalisty zajímají případy dvou žen, které hvězdu světové kinematografie obvinily ze sexuálního napadení během natáčení filmů v posledních deseti letech. Depardieu je ve vazbě od osmi hodin ráno, vinu dlouhodobě odmítá. 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 

Více souvisejících

sexuální zneužívání Oxfam Velká Británie neziskovky humanitární pomoc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy