Britský profesor žádá parlamentní vyšetřování Corbynovy kauzy

Londýn - Profesor Buckinghamské univerzity Anthony Glees se domnívá, že by měl britský parlament prověřit kontakty šéfa labouristů Jeremyho Corbyna s československými špiony. Proti Corbynovi se už také šíří petice.

Profesor v listu Sunday Express reagoval na výroky bývalého agenta StB Jána Sarkocyho, který řekl, že Corbyn v minulosti spolupracoval s StB vědomě. Český Archiv bezpečnostních složek ale vědomou Corbynovu spolupráci vyloučil.

Podle Gleese by sám Corbyn měl do věci vnést jasno. "Měl by publikovat své zápisky z té doby. Měl by také kontaktovat (ruského) prezidenta Vladimira Putina a vyžádat si záznamy o své osobě, aby je parlamentní výbor mohl posoudit. Obdobná žádost by se měla týkat i záznamů (německé komunistické rozvědky) Stasi o Corbynovi," uvedl britský profesor.

Domnívá se kromě toho, že informace o schůzkách Corbyna s českým špionem by měli mít britští agenti. Parlamentní výbor by si měl záznamy o Sarkocym vyžádat v britských tajných službách MI5 a MI6.

Obdobná výzva se objevila na internetovém petičním serveru Change.org. Autoři textu vyzývají Corbyna, aby svou nevinu doložil zveřejněním všech záznamů vztahujících se k jeho osobě vedených StB a Stasi. "Corbyn je povinen objasnit, s kým se setkal, jaké informace předával a jak hluboké jeho kontakty byly," konstatuje se v petici, kterou zatím podpořilo zhruba 2000 lidí.

Související

Více souvisejících

Jeremy Corbyn Velká Británie StB

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy