Kvůli stykům s rozvědčíkem StB výčitky nemám, přiznal Corbyn

Londýn - Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn nelituje, že se v 80. letech setkal s příslušníkem československé komunistické Státní bezpečnosti (StB) Jánem Sarkocym, který tehdy působil na československé ambasádě v Londýně.

Corbyn britské televizní stanici ITV řekl, že se s diplomatem sešel stejně jako řada dalších osob, navíc šlo o dobu, kdy "existovala reálná šance na snížení napětí" mezi Sovětským svazem a Západem. Na otázku, zda setkání lituje, odpověděl: "Ani trochu."

O stycích současného vůdce britské opozice s agentem s krycím jménem Jan Dymič informoval 15. února britský bulvární list The Sun. "Potkal jsem se s ním jako mnozí, mnozí členové parlamentu, také jsem se v tom čase setkal se spoustou amerických diplomatů," uvedl.

Mediální bouři pak přiživilo Sarkocyho tvrzení, že Corbyn s StB spolupracoval vědomě, byl za to placen a komunistickému režimu poskytoval informace. Záznamy v příslušných archivech ale nic takového nezmiňují a podle ředitelky českého Archivu bezpečnostních složek Světlany Ptáčníkové Corbyn patrně neměl tušení, že se stýká s rozvědčíkem.

"Byla to doba, kdy byl prezidentem Sovětského svazu (Michail) Gorbačov, byla tady reálná šance na zlepšení vztahů, na větší mír v Evropě. O těchto věcech jsme spolu mluvili," řekl v rozhovoru pro ITV Corbyn, který minulý týden obvinění ze spolupráce s StB označil za "lži a pomluvy". Řekl mu prý, co si myslí. Rozdědčíka prý zaskočilo, že Corbyn nesouhlasil s Margaret Thatcherovou a vládou konzervativců.

Související

Více souvisejících

Jeremy Corbyn StB

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy