Populista a odpůrce migrantů Salvini volá do světa: Vyhrál jsem právo vládnout Itálii

Řím - Nedělní parlamentní volby v Itálii vyhrála podle předběžných výsledků středopravá koalice, v níž jsou nejvýraznějšími silami protiimigrační a euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho a strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho. Salvini se netají tím, že chce stát v čele vlády.

Středopravá koalice zatím získala přes 37 procent hlasů. Překvapením voleb je vítězství Ligy severu nad Berlusconiho stranou. Jako nejsilnější jednotlivá strana z voleb vzešlo populistické protestní Hnutí pěti hvězd (M5S) s 32 procenty hlasů. Formace levého středu kolem vládnoucí Demokratické strany získala 23 procent hlasů.

Matteo Salvini, vůdce antiimigrační Ligy severu, již v reakci na výsledky uvedl, že jeho středopravá koalice je schopna vytvořit další italskou vládu. Jeho slova cituje server Bloomberg News.

Přestože nejnovější výsledky ukazují, že asi díky spojenectví se Silviem Berlusconim a jeho partají Forza Italia téměř jisté nezíská úplnou většinu, Salvini dodal, že právě on vyhrál právo vládnout. Vyloučil proto, že by uzavíral dohody s jinými skupinami.

Média v souvislosti s výsledky italských voleb hovoří o triumfu populistů, velkém množství povolebních variant a hrozící politické nejistotě. Italové se „ve velkém" odvrátili od tradičních stran a dali přednost antisystémovým, euroskeptickým a krajně pravicovým uskupením.

Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová na twitteru už v neděli pozdě večer napsala, že "Evropská unie bude mít krušný večer". Dnes Salvinimu k volebnímu výsledku blahopřála a přidal se k ní i nizozemský předák odpůrců islámu a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders.

Související

Itálie, ilustrační fotografie.

Polovině Italů se nezamlouvá myšlenka předčasných voleb

Zhruba polovina Italů si myslí, že předčasné volby v září jsou špatné pro jejich zemi. Pozitivně je hodnotí 39 procent Italů, ukázal průzkum, který dnes zveřejnila stanice Sky News. Největší popularitě se z politiků těší prezident Sergio Mattarella a premiér v demisi Mario Draghi. Šanci na úspěch ve volbách ale má blok pravicových stran.
Řím, ilustrační fotografie.

V Itálii začaly místní volby, rozhodnou i o novém vedení Říma

V Itálii dnes začaly volby, v nichž se rozhodne o zastupitelstvech více než 1100 měst, včetně Říma, Milána, Neapole či Turína. Konají se též regionální volby v Kalábrii. S napětím je sledováno mimo jiné hlasování v italské metropoli, kde současná starostka Virginia Raggiová zřejmě nepostoupí do druhého kola.

Více souvisejících

volby v Itálii Silvio Berlusconi Vzhůru Itálie (Berlusconiho strana) Itálie Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy