Summit G20 v Argentině se bude patrně věnovat nepoctivým obchodním praktikách

Brusel – V Buenos Aires se bude příští týden konat summit. Na něm se budou ministři financí a guvernéři centrálních bank 20 největších ekonomik světa (G20) bavit hlavně o obchodu. Zástupci G20 budou jednat o rizicích ohrožujících lepší globální ekonomický výhled. V prohlášení také zopakují závazky týkající se obchodu z loňského summitu v Hamburku.

Ve svém prohlášení zveřejněném na závěr zasedání slíbí tito lídři boj proti nepoctivým obchodním praktikám a zdůrazní úlohu pravidel globálního obchodu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na návrh závěrečného prohlášení. V prohlášení bude také zmínka o kryptoměnách a výzva k vytvoření mezinárodního orgánu, který by přísněji monitoroval kryptoměny kvůli zajištění finanční stability.

Schůzka se koná v době, kdy Spojené státy zvyšují hrozbu globální obchodní války zavedením dovozních cel na ocel a hliník. Americký prezident Donald Trump minulý týden oznámil, že uvalí clo 25 procent na dovoz ocele a deset procent na dovoz hliníku. Odůvodnil to obavou o národní bezpečnost. Cla se zatím netýkají Kanady a Mexika, o výjimku usiluje také Evropská unie.

Rozhodnutí se zdá být v rozporu s prohlášením podepsaným představiteli G20, včetně Trumpa, loni v červenci v Hamburku. V dokumentu bylo uvedeno, že země G20 budou bojovat proti ochranářství, včetně nekalých obchodních praktik, i když text rovněž uznává úlohu legálních nástrojů na ochranu obchodu.

Hostitelka loňského summitu Angela Merkelová tehdy uvedla, že dohoda o společném postoji k obchodu byla kvůli Spojeným států "mimořádně obtížná".

Návrh komuniké pro Buenos Aires také opakuje obvyklou frázi, že nadměrná nestabilita a nesourodé pohyby směnných kurzů mohou mít nepříznivé důsledky pro hospodářskou a finanční stabilitu. Zástupci znovu potvrdí svůj závazek, že se vyhnou devalvaci a cíleným směnným kurzům z důvodu, aby získali konkurenční výhodu.

Komuniké však také přichází s novým vyjádřením ohledně směnných kurzů a říká, že silné základy, zdravé politiky a odolný mezinárodní měnový systém jsou nezbytné pro stabilitu směnných kurzů a flexibilní směnné kurzy mohou, tam kde je to možné, sloužit jako tlumiče šoků.

Související

Více souvisejících

Summit G20 G20

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 48 minutami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Bude von der Leyenová nadále v čele EK? Frakcím vadí jedna věc

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová si musí spočítat, koho v Evropském parlamentu požádá o podporu v jejím úsilí o obhajobu postu. Její domovská Evropská lidová strana ji jistě podpoří, socialisté ale mohou z této podpory ustoupit. Leyenové totiž nevadí spolupráce s pravicovou italskou premiérkou Giorgií Meloniovou, což je pro levicové S&D zcela logicky nemyslitelné. Variantou tak je podpora Zelených, programy EPP a této frakce ale nemohou být odlišnější. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ukončila vyšetřování střelby na FF UK. Případ je odložen

Policie ukončila vyšetřování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a případ odložila. Informovalo o tom dnes Městské státní zastupitelství v Praze na sociální síti X. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy