Macron zažívá krušné chvíle. Francii ochromila rozsáhlá stávka, vypukly i potyčky

Paříž - Po celé Francii dnes stávkují tisíce železničářů, pracovníků pařížské městské dopravy. K protestu se přidali také aerolinky Air France a učitelé. Média hovoří o prvním opravdovém testu pro prezidenta Emmanuela Macrona a jeho úsilí na transformaci francouzské společnosti a ekonomiky.

Dopoledne se podle organizátorů ke stávce připojilo na 35 procent zaměstnanců státních železnic SNCF a téměř 13 procent pracovníků státního školství. Protestní akce se konaly v téměř 180 městech. V Paříži při jednom z nich vypukly potyčky s policisty a ve městě Nantes zasahovala policie vodním dělem a slzným plynem, napsala agentura Reuters. Podle médií se v Paříži zúčastnilo protestních demonstrací skoro 50.000 osob, z toho 35.000 státních zaměstnanců a přes 13.000 železničářů.

Většina akcí je však pokojná. Protestních demonstrací se po celé zemi podle policie zúčastnilo přes 200.000 lidí, podle odborů jich bylo půl milionu.

Odborářské organizace chtějí dneškem odstartovat tříměsíční vlnu stávek, během níž by jejich členové nepřišli do práce každý týden na dva dny. Macron zatím tváří v tvář hrozbě táhlých výpadků hlásí odhodlání v reformních snahách pokračovat a jeho úřad hovoří o "pokojné a sebevědomé" náladě. Řada komentátorů ale připomíná několikatýdenní protestní hnutí v roce 1995, kvůli němuž nakonec tehdejší vláda upustila od důchodové reformy.

Nyní je bezprostředním spouštěčem Macronův záměr skoncovat se speciálním statusem zaměstnanců SNCF, avšak ten přichází například po přelomové reformě zákoníku práce schválené k nespokojenosti odborů loni na podzim. Podle deníku The New York Times přisuzují současná pravidla pracovníkům "těžce subvencované a hluboce zadlužené" SNCF štědré benefity a v některých případech například umožňují odchod do důchodu ve věku 52 let. Nevoli vzbuzuje také plán na zrušení 120.000 pracovních míst ve státní sféře do roku 2022.

Největší shromáždění se dnes očekávalo v centru Paříže. Podle webu deníku Le Figaro se na pochod směrem k náměstí Bastily vydalo přes 25.000 lidí včetně neúspěšného levicového kandidáta z loňských prezidentských voleb Jeana-Luca Mélenchona. V Marseille odhadla policie počet demonstrantů na 9400, tisíce lidí se sešly i v Nice, Lyonu či Nantes.

Železničáři avizovali, že provoz dnes bude "velmi narušený". Jezdí pouze dvě pětiny vlaků TGV, polovina příměstských vlaků a jen čtvrtina klasických meziměstských spojů. Stávky se dnes účastní také pracovníci letové kontroly a výpadek postihl zejména letiště hlavního města. Na nich bylo zrušeno 30 procent spojů, přičemž šlo hlavně o ty na kratší vzdálenosti. Narušení provozu ohlásila také letiště v Nice, Lyonu, Marseille a Toulouse.

"Je to opravdový binec," řekl Reuters jeden z Pařížanů, kterému se pořádně protáhlo čekání na ranní vlak. Agentura Ifop dnes přinesla průzkum, podle něhož 44 procent Francouzů považuje "společenskou mobilizaci" proti reformě SNCF za opodstatněnou.

Podle Reuters ale průzkumy veřejného mínění vyznívají paradoxně: "Většina voličů podporuje stávku a ještě výraznější většina podporuje reformy včetně snížení počtu státních zaměstnanců a zavedení odměňování podle zásluh." Vláda proto manifestace bedlivě sleduje, zároveň však říká, že od nastaveného kurzu se neodkloní.

První bitvu v podobě reformy zákoníku práce Macron na podzim vyhrál. Podle webu televize France24 ale prezident riskuje, že si pohněvá několik skupin voličů najednou, když kromě reforem státní sféry prosazuje také nepopulární snížení rychlostního limitu na větších silnicích. Vláda zároveň nedávno schválila zvýšení srážek z penzí na sociální pojištění. Průzkum agentury Ipsos zveřejněný ve středu ukazuje, že Macronovo počínání schvaluje 37 procent voličů.

Související

Více souvisejících

Francie stávka Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

před 22 minutami

před 54 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Francouzi a Belgičané nabídli dietní podívanou. Rozhodla nešťastná teč pět minut před koncem

Osmifinálový vzájemný zápas Francouzů a Belgičanů nenabídl žádný gólový, ba ani střelecký ohňostroj, čímž tak obě mužstva navázala na trápení ze skupin. Po většinu času první půle se jednalo o posouvání míče ze strany na stranu a od vápna k vápnu, ve druhé půli to byli spíše Francouzi, kteří čím dál více dostávali Belgičany pod tlak. Vše nakonec vyvrcholilo v 85. minutě nešťastně tečovanou střelou střídajícího Kola Muaniho.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy po válce? Netanjahu mění rétoriku a ustupuje

Tým izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v posledních týdnech údajně zmírnil svůj odpor vůči zapojení Palestinské samosprávy do poválečného řízení Pásma Gazy, jak uvedly tři anonymní zdroje pro portál Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy