Útok v Německu: Náklaďák najel do lidí, tři mrtví. Útočník se zastřelil, policie hledá bomby

Münster (Německo) - Při najetí malého nákladního automobilu do skupiny lidí v centru západoněmeckého Münsteru bylo dnes odpoledne několik osob zabito a další byli zraněni. Šest lidí bojuje o život. Podle informací deníku Süddeutsche Zeitung a stanic NDR a WDR najel dnes v západoněmeckém Münsteru do lidí 49letý Němec s psychickými problémy. Nic nenasvědčuje teroristickému útoku.

Informoval o tom server Spiegel Online. Podle informací serveru listu Westfällische Nachrichten jsou mrtví tři. Policie uvedla, že zraněno bylo kolem 30 lidí.

Úřady podle Spiegelu zjevně předpokládaly, že šlo o teroristický útok. Pachatel se zastřelil. Policie podle médií hledala v bytě muže výbušniny. Podle informací zpravodajské televize n-tv už ale nehledá další případné podezřelé.

Řidič dodávky Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se řidič už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Dodávka najela do lidí, kteří si užívali letního posezení před restaurací Kiepenkerl, což je tradiční podnik uprostřed historického centra města.

"Řidič se zastřelil," řekla agentuře AFP policejní mluvčí. Policie nejdřív tvrdila, že po nikom dalším nepátrá a nebezpečí už netrvá. Později ale informovala, že prověřuje, zda nejsou na útěku další podezřelé osoby. Podle neověřených informací totiž z dodávky možná vyskočily další osoby a utekly.

First pics of Munster after van drives into crowdpic.twitter.com/vrjerR0Zue

— Old Holborn✘ (@Holbornlolz) 7. dubna 2018

Na twitteru policie vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhýbali a nechali záchranáře v klidu pracovat. Policie rovněž varovala před spekulacemi a dodala, že situace je nepřehledná. Vyzvala také lidi, aby na sociální sítě nedávali fotografie z místa. Také starosta Müntsteru Markus Lewe uvedl, že okolnosti incidentu jsou nejasné.

České ministerstvo zahraničí dnes doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně (+491702479956).

Ministerstvo navíc rozeslalo upozornění českým turistům v Německu, kteří jsou registrování v dobrovolné databázi DROZD. Lidé mohou v případě potřeby využít také nouzovou linku českého zastupitelského úřadu v Berlíně.

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová na twitteru uvedla, že kancléřství myslí na oběti a jejich rodiny a událost v Münsteru označila za "strašnou zprávu".

Mezitím se začínají objevovat první možné motivy. Dnes odpoledne se měla v Munsteru konat velká demonstrace Kurdů proti turecké invazi Sýrie. Je zde tedy možnost útoku tureckého nacionálního radikála. Již před léty německé tajné služby varovaly především před ultranacionalistickou organizací Šedí vlci, která na území SRN velmi aktivně působí v řadách turecké menšiny. Není vyloučen ani útok psychicky vyšinutého člověka nebo terorismus s jiným motivem.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Související

Více souvisejících

Německo auto vjelo do davu lidí (obecně) útok v německém Münsteru: nákladní auto najelo do lidí (7. 4. 2018)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy