Němci zpackali, co mohli? V postupu úřadů vůči Amrimu bylo přes 250 nedostatků

Berlín - V postupu německé policie vůči teroristovi Anisi Amrimu, který při útoku na návštěvníky vánočního trhu v Berlíně v prosinci 2016 zabil 12 lidí, našla zvláštní vyšetřovací skupina berlínské police více než 250 nedostatků. Informoval o tom magazín Spiegel.

Čin mladého Tunisana, který o život připravil také jednu Češku, v Německu zaměstnává několik vyšetřovacích komisí, včetně jedné parlamentní. Věnovala se mu i čtrnáctičlenná skupina berlínských policistů nazvaná Lupa. Nad případem strávila od května loňského roku přes 31.000 pracovních hodin s cílem "podívat se pod každý kámen a projít každý papír a každý datový soubor".

Výsledkem činnosti policistů je 188 stran dlouhý tajný dokument, který poukazuje na celkem 254 nedostatků v práci německých úřadů. Z nich 32 hodnotí jako vážné, tedy takové, které mohly ovlivnit výsledek celého vyšetřování. Úřady podle policistů sice islamistu několik měsíců sledovaly a odposlouchávaly mu telefony, nedokázaly si ale spojit všechny informace, rozšířit vyšetřování a Amriho zadržet nebo vyhostit.

Na konkrétní chyby poukazuje zpráva třeba při odposlouchávání Amriho, při němž vyšetřovatelé každý čtvrtý telefonát vůbec nenechali přeložit do němčiny. Uniklo jim tak 111 ze 427 rozhovorů, ve kterých šlo o obchod s drogami. Kdyby tomu tak nebylo, bylo by podle zprávy dost možná jednodušší budoucího atentátníka zadržet.

Dokument kritizuje také předčasné ukončení sledování Amriho. K němu existovalo povolení do 21. října 2016, z neznámých důvodů ale bylo ukončeno už 15. června. Navíc bylo podle zprávy nedostatečné - o víkendech se často vůbec neuskutečnilo a také ve všední dny večer skončilo většinou dříve, než šel Amri prodávat drogy do klubů a na jiná místa.

Související

Více souvisejících

Německo Anis Amri (terorista z Berlína) teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 4 minutami

před 6 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy