Soud neuznal hromadné znásilnění. Desítky tisíc lidí se proti verdiktu bouří

Madrid - Tisíce lidí vyšly v sobotu odpoledne již potřetí za sebou do ulic španělského města Pamplona, aby protestovaly proti čtvrtečnímu rozhodnutí oblastního soudu, který poslal na devět let do vězení pětici mužů. Odsoudil je za sexuální zneužití osmnáctileté dívky při předloňských slavnostech v Pamploně. Podle kritiků verdiktu šlo ale o jasné znásilnění, a trest měl být tedy mnohem vyšší. Podle policie se protestu v Pamploně zúčastnilo až 35.000 lidí, uvedla dnes agentura AFP.

Pět mužů, pro něž se ve Španělsku vžilo označení La Manada (Smečka), napadlo dívku v červenci 2016 při oslavách svátku svatého Fermína, s nímž jsou spojeny tradiční běhy s býky. Mladíci ze Sevilly, z nichž jeden byl student policejní akademie, si čin natočili na mobilní telefon. Zadrženi byli den po činu a od té doby byli ve vazbě. Pro muže, jimž je dnes mezi 26 a 29 lety, žádala prokuratura za znásilnění 22 let a 10 měsíců vězení.

Soud ale označil jejich čin za sexuální zneužití, při němž na rozdíl od závažnějšího znásilnění pachatel nepoužije fyzickou agresi ani vyhrožování.

Verdikt vyvolal pobouření napříč španělskou společností a protesty se uskutečnily již i v Madridu, Barceloně či Valencii. Ana Botinová, šéfka jedné z největších španělských bank Santander, na twitteru napsala, že rozhodnutí soudu je "krokem zpět, pokud jde o bezpečnost žen". Podle španělské právničky Manuely Carmenaové, které je nyní starostkou Madridu, verdikt "neodpovídá požadavku žen na to, jak by měla vypadat spravedlnost".

Na internetu se rovněž objevila petice žádající odvolání soudců, kteří stáli za verdiktem. Do soboty získala již 1,2 milionu podpisů. Čin pětice mužů odsoudila i španělská vláda. Její mluvčí zároveň oznámil, že kabinet přezkoumá, zda je možné změnit současnou právní úpravu "násilí a sexuální agrese".

Mnoho účastníků sobotní demonstrace vyšlo do ulic nejen kvůli poslednímu případu, ale i na protest kvůli celému právnímu systému v zemi. Ten je podle nich vůči ženám nespravedlivý. "Spravedlnost je stále patriarchální, dává vinu nám a my nejsme chráněné," řekla jedna z protestujících žen místní rozhlasové stanici RTVE.

Související

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Více souvisejících

Španělsko Znásilnění ženy Demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 13 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy