Posselt chce dostat sudetoněmecké zvyky na seznam UNESCO

Augsburg (Německo) - Sudetoněmecké tradice a zvyky by podle Bernda Posselta měly být zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) má za to, že by se na žádosti o zápis mohly podílet Německo i Česko.

"Pokud jde o naše nehmotné kulturní dědictví, naši hudbu, naši identitu, naše zvyky, naše jídlo a mnoho dalšího... usilujeme o to, aby byly uznány za nehmotné světové kulturní dědictví," říká Posselt, podle něhož je společná sudetoněmecko-česká kultura jedinečná a bohatá.

O žádosti chce jednat s německou, českou i bavorskou vládou. "Chci o tom s německou vládou, teď, když konečně nějakou máme, mluvit v příštích týdnech," plánuje. Konkrétně očekává schůzky na kancléřství, ministerstvech kultury a vnitra a také se zástupci demokratických parlamentních stran. Až bude stabilní vláda v Česku, chce s politiky diskutovat i tam.

"Vycházím z toho, že se nám to podaří rozjet ještě letos," říká Posselt s tím, že žádost Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) by měla odejít nejpozději příští rok.

Na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva figurují stovky tradic z celého světa. Českou republiku na něm zastupuje třeba slovácký tanec verbuňk, masopustní průvody s maskami na Hlinecku nebo loutkářství.

Související

Mikuláš Bek

Bek vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu, vyzval k práci na míru

Máme za sebou mnoho nenávisti, bolesti a dokonce i krve, proto musíme pracovat na míru. Dnes to na hlavním shromáždění na sudetoněmeckém sjezdu v Řezně prohlásil český ministr školství Mikuláš Bek, který sudetské Němce pozdravil jako milé krajany. Bek se po Danielu Hermanovi a Pavlu Bělobrádkovi stal třetím úřadujícím členem české vlády, který se sudetoněmeckého setkání zúčastnil. Šéf sudetských Němců Bernd Posselt se po Bekově projevu omluvil za podíl sudetských Němců na nacismu.
Bernd Posselt

Do čela sudetských Němců byl opět zvolen Bernd Posselt

Nejvyšším představitelem sudetských Němců bude další čtyři roky Bernd Posselt. O jeho opětovné volbě do funkcí mluvčího sudetských Němců a předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SdL) dnes informovalo sdružení v tiskové zprávě. Posselt slíbil, že bude pokračovat v důsledném úsilí "o porozumění a dialog s českým národem".

Více souvisejících

Bernd Posselt UNESCO sudetští němci

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy