Vídeňský starosta Häupl odstoupil, v poslední řeči vyzval k obraně EU

Vídeň - Dlouholetý vídeňský starosta Michael Häupl dnes odstoupil z funkce, jak dopředu ohlásil. Osmašedesátiletý sociální demokrat ve své poslední řeči vyzval k obraně Evropské unie a respektu v politice. Häupla nahradí jeho spolustraník Michael Ludwig, informovala agentura APA.

Häupl v přibližně 45minutovém projevu v radě zhodnotil své 24leté působení v čele rakouské metropole, které označil za "skvělé časy". Vyzval také k obraně "mírového projektu" Evropské unie a většímu respektu v politických debatách. Řekl, že se sám omlouvá všem, které mohl v minulosti urazit.

Vyslovil se i pro pomoc uprchlíkům, zároveň ale odmítl "nekontrolovaný příliv" migrantů. Připustil, že neví, co by se stalo, kdyby Německo v roce 2015 nevpustilo na své území tisíce migrantů z Rakouska. Za nejdůležitější téma budoucnosti označil digitalizaci.

Zástupci všech stran ocenili Häupla ovacemi. Výjimku tvořili představitelé protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Vystudovaný biolog Häupl byl jedním z nejdéle sloužících starostů v evropských zemích. Vídeň se pod jeho vedením stala letos již po deváté městem s nejlepší kvalitou života na světě.

Jako představitel Vídně uzavíral Häupl smlouvy s řadou českých měst včetně Prahy a Brna. Vloni v říjnu mu udělil prezident Miloš Zeman Řád bílého lva za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů.

Häupl patřil k nejvlivnějším politikům sociální demokracie, do níž vstoupil v roce 1978. Rakouská média ho často označují za "skutečného šéfa strany", jenž často v zákulisí tahá za nitky.

Související

Více souvisejících

Michael Häupl Vídeň, Rakousko Rakousko

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy