Pivo na letošním Oktoberfestu opět podraží. Kolik dáte za tuplák?

Mnichov - Každoroční zdražování piva patří k méně oblíbeným tradicím festivalu Oktoberfest v Mnichově. Cena nepřetržitě roste už desítky let. Za tuplák letos návštěvník zaplatí od 10,70 do 11,50 eura (275 až 296 korun), loni to bylo v rozmezí 10,60 až 10,95 eura.

V roce 1971 bylo možné koupit litrový tuplák za 2,50 marky (dnes v přepočtu asi 32 korun). Hranici deseti eur poprvé překročil máz festivalového piva v roce 2014, letos padla hranice jedenáctieurová.

Za nejdražší máz piva si návštěvníci Oktoberfestu letos připlatí oproti loňsku 55 centů. V předcházejících letech se přitom zdražení pohybovalo mezi 25 a 30 centy.

Podle mluvčího hospodských Petera Inselkammera je hlavním důvodem relativně vysokého nárůstu ceny piva především prudké zvýšení zvláštní přirážky k nájmu, který musí hostinští platit městu. Přirážku zavedl Mnichov teprve loni. Chtěl tak pokrýt zvýšené náklady na bezpečnostní opatření v souvislosti s teroristickou hrozbou.

Na rozdíl od piva budou nealkoholické nápoje stát letos na Oktoberfestu zhruba stejně jako loni, některé z nich dokonce zlevní. Za litr vody žíznivci v průměru zaplatí 8,72 eura (224 korun), za litr limonády 9,27 eura (238 korun). 

Letos se Oktoberfest bude konat od soboty 22. září do neděle 7. října. Loni mnichovský svátek piva navštívilo 6,2 milionu lidí a zlatavého moku se vypilo 7,5 milionu litrů.

Související

Ilustrační foto

V Mnichově začal Oktoberfest, pivo je letos nejdražší v historii

Mnichov - "O'zapft is!" (je naraženo), zaznělo dnes v Mnichově a 181. ročník pivního festivalu Oktoberfest začal. Během dvou týdnů přiláká největší pivní slavnost na světě zhruba šest milionů návštěvníků. Festival dodržuje mnoho tradic, bohužel i tu, že se pivo neustále zdražuje.
Ilustrační fotografie

Opilci jásají, začíná Octoberfest 2012

Mnichov - Starosta bavorské metropole narazil obří pivní sud a odstartoval tím další ročník šestnáctidenních světově proslulých pivních slavností na jihovýchodě Německa. Informuje server Heavy.com

Více souvisejících

Octoberfest Pivo zdražování Německo

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy