Trump je narcistický neotesanec a lhář, píše Süddeutsche Zeitung

Berlín/Brusel - Americký prezident Donald Trump je narcistický neotesanec, rozdvojená osobnost a používá lži jako nástroje politické debaty. K výrokům šéfa Bílého domu na summitu NATO ve středu a ve čtvrtek v Bruselu o tom dnes píše ve svém komentáři německý deník Süddeutsche Zeitung.

Süddeutsche Zeitung vnímá Trumpa jako rozdvojenou osobnost. Zatímco na twitteru a pak i v sále nadával spojencům, podle tohoto německého listu hrozil odchodem USA a Německo kvůli jednomu plynovodu popsal prakticky jako ruskou kolonii, na závěrečné tiskové konferenci hovořil o dvou úžasných dnech, duchu pospolitosti a velké úctě vůči Německu, připomíná Süddeutsche Zeitung. "Bohužel jsou americký prezident a Donald Trump jedna a tatáž bytost, což nepřipouští žádný jiný závěr, než že prezident Trump je rozdvojená osobnost," napsal německý list.

"Trump je narcistický neotesanec a sahá ke lži jako prostředku politické debaty. Na to jsme si téměř zvykli, i některé jeho tweetů ještě pořád dokážou vylekat. Také na summitu NATO znovu ukázal, že mezinárodní politiku vidí stejně jako obchod s nemovitostmi v New Yorku: jako sled hrozeb, extrémního přehánění a machistického naparování," dodal deník vycházející v Mnichově. 

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se domnívá, že výzvou evropským spojencům k vyzbrojování projevují Spojené státy svůj ekonomický zájem. "Kdepak mají Němci nakupovat své letouny, tanky a rakety? I kdyby dali přednost evropským výrobkům, na jejich komponentech vydělají i Američané," zdůrazňuje NZZ. 

Nizozemský deník De Volkskrant dnes napsal, že Trump místo dodržování diplomatických zvyklostí vyvíjel na své evropské partnery tlak, když po nich požadoval, aby na obranu dávali čtyři procenta svého hrubého domácího produktu (HDP). "Požadavek čtyř procent je příliš vysoký. Ale evropští partneři v NATO nemohou dál strkat hlavu do písku. To tento týden jasně ukázal," připustil De Volkskrant i s poukazem na mohutné investice Ruska a Číny do svých ozbrojených sil.

Dánský deník Politiken dnes napsal, že NATO je po summitu v Bruselu "bohužel v situaci, v níž je i stagnace považována za pokrok. Byly potvrzeny staré smlouvy, ale to nezajistí nutnou obnovu, aby aliance mohla čelit nové realitě s kybernetickými hrozbami a digitálními válkami, poznamenal dánský list.

Slovenská Pravda poznamenala, že "Trump není standardní politik a už vůbec to není státník, který má představu o tom, jak by měl svět vypadat v následujících desetiletích". 

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Summit NATO NATO

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy