Migranty jiné barvy pleti by v Praze zbili, utrousil nizozemský ministr

Haag - Nizozemský ministr zahraničí Stef Blok se ostře pustil do Česka a Polska. Kdyby migranti jiné barvy pleti podle něj přišli do Prahy či do Varšavy, pravděpodobně by je tam zbili. Pobouřil i občany Surinamu, když jejich zemi označil za příklad neúspěchu soužití více etnik.

Blok, který je členem Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, na uzavřeném setkání s nizozemskými zaměstnanci mezinárodních organizací 10. července hovořil především o migraci a jejím řešení. Záznam z jednání dnes unikl do médií.

V EU se podle Bloka nikdy nemůže prosadit koncept centrálního rozdělování uprchlíků mezi jednotlivé členské země. "Východoevropané s tím nebudou nikdy souhlasit," řekl Blok s tím, že i kdyby se přece jen podařilo členské státy na východě EU přesvědčit, problém by to nevyřešilo.

"Projděte se ulicí ve Varšavě nebo v Praze. Tam nechodí vůbec žádní barevní lidé. Ti lidé (migranti) jsou během týdne pryč. Byli by pravděpodobně zbiti," uvedl šéf nizozemské diplomacie a dodal, že cizinci jiné barvy pleti nemají ve východní Evropě žádné vyhlídky na normální život.

Blok kritizoval také koncept multikulturalismu, tedy soužití skupin s různou kulturou v jednom státě. "Jmenujte mi příklad jediné multietnické nebo multikulturní společnosti, kde původní obyvatelstvo stále žije - takže Austrálie a Spojené státy vypadávají, protože původní obyvatelstvo tam bylo vyhlazeno... Neznám takovou," uvedl Blok.

Když z publika zazněl jako příklad mírové multikulturní společnosti bývalá nizozemská kolonie Surinam, označil to Blok za odvážné tvrzení. Jihoamerická země je podle něj ve skutečnosti "failed state", tedy zhroucený stát. "A to má hodně společného s jeho etnickým rozdělením," dodal. Úspěšným multikulturním státem podle nizozemského ministra zahraničí není ani Singapur, který si migranty dobře vybírá a "nepouští do země chudé". "No, možná na uklízení," dodal Blok.

Surinam zaslal Nizozemsku protestní nótu. "Toto hrubé obvinění namířené proti klidu a stabilitě v Republice Surinam mohlo být zamýšleno pouze jako negativní vykreslení Surinamu a jeho obyvatel," uvedlo surinamské ministerstvo zahraničí. Surinamská diplomacie tvrdí, že Nizozemsko usiluje o "izolaci surinamského národa s tím, že na pořadu dne by jednou mohlo být uskutečnění rekolonizace".

Podle listu De Volkskrant se za jeho výroky postavila jen protiimigrační Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse.

Související

Vyšetřovatelé poskládali vrak z trosek letu MH17

Rusko nechce dál jednat o pádu letadla nad Donbasem v roce 2014

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že smysl postrádá další účast Ruska v konzultacích s Nizozemskem a Austrálií o zřícení malajsijského Boeingu v červenci 2014 nad Donbasem. Informovala o tom agentura TASS. Nizozemská vláda v reakci podle Reuters uvedla, že ji přerušení jednání mrzí.

Více souvisejících

Stef Blok (nizozemský šéf diplomacie) uprchlíci Nizozemí Surinam Česká republika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 15 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy