Islamofobie ve fotbalu? Kauza Mesuta Özila rozdělila Němce, ukazuje průzkum

Berlín - Záložník Mesut Özil podle svých slov skončil kvůli nedostatku respektu vůči svým tureckým kořenům a kvůli rasismu ze strany německého fotbalového svazu. Kauza je v Německu ostře sledována. Polovina obyvatel se dle průzkumu domnívá, že vinu za rozkol nesou stejnou měrou obě strany.

O stejné míře pochybení je přesvědčeno 47 procent Němců, 29 procent dotázaných vidí odpovědnost hlavně na straně Özila a 14 procent především na straně fotbalového svazu.

Hodnocení příznivců jednotlivých politických stran je poměrně podobné, dramaticky z něj vybočují jen voliči protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), z nichž je 59 procent přesvědčeno o tom, že za rozkol může především fotbalista. 

Özil čelil v týdnech po propadu Německa na mistrovství světa v Rusku tvrdé kritice od médií i členů fotbalového svazu kvůli svým výkonům a také spornému květnovému setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. V neděli fotbalista oznámil, že v německé reprezentaci končí.

Související

Více souvisejících

Mesut Özil (fotbalista) Německo průzkumy Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy