Brexit bez dohody potěší Putina, obává se šéf britské diplomacie

Londýn/Paříž - Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt dnes během návštěvy Francie varoval, že by brexit bez dohody potěšil jedině ruského prezidenta Vladimira Putina. Do Ruska se navážel i kvůli Krymu a novičoku.

"Pokud skončíme bez dohody, bude z toho mít radost jedině Putin," řekl Hunt v rozhovoru, který dnes poskytl rozhlasové stanici France Inter. "Myslím, že když vidíme ruskou agresi, musíme si uvědomit, že jde o velmi nestabilní chvíli v historii. Je tu Krym a jsou tu chemické zbraně v ulicích Anglie, což schválili Rusové," dodal.

Hunt tak narážel na anexi ukrajinského Krymského poloostrova Ruskem a otravu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou novičok.

"Francie je nám v těchto záležitostech velmi blízko. (...) Odpovědnost za bezpečnost Evropy nám káže zachovat a rozvíjet spolupráci našich zemí, a nemířit k jejímu přerušení," nabádal v této souvislosti Hunt. Dal přitom najevo, že možnost brexitu bez dohody s Evropskou unií mu "nyní dělá velké starosti".

"Britská vláda přišla s řešením, ale obávám se, že dost lidí si v EU myslí, že bude stačit, když se vyčká na změnu postoje Británie. To se nestane a brexit bez dohody bude tragédií pro Evropu, bude ekonomicky problematický, ale my najdeme způsob, jak prosperovat. Co mi však dělá větší starost, je to, že to může změnit cítění Britů vůči Evropě s hlubokým dopadem na naše mezinárodní partnerství. Toto je historicky velmi, velmi důležitý moment," dodal Hunt.

Související

Velká Británie, ilustrační fotografie.

Británie více zdaní dividendy a zvýší a prodlouží daň z mimořádných zisků

Británie více zdaní dividendy a příjmy z kapitálu. Zvýší daň z mimořádných zisků energetických gigantů z 25 na 35 procent a prodlouží ji o tři roky do roku 2028. Zmrazí také slevu na dani z příjmu a sníží hranici, při které lidé začínají platit nejvyšší sazbu daně z příjmu. Dnes to v dolní sněmovně řekl britský ministr financí Jeremy Hunt, když představoval aktualizovanou podobu rozpočtového plánu. Ten má zemi, která je podle ministra v recesi, pomoct zalepit díru ve státních financích.

Více souvisejících

Jeremy Hunt (britský politik) Brexit Velká Británie Rusko Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy