Popularita EU je rekordní. Výjimkou jsou Češi, Brusel vypráskali

Nejvíce Evropanů za posledních 25 let nyní věří, že členství jejich země v Evropské unii je dobrá věc, vyplynulo z posledního průzkumu veřejného mínění Eurobarometru. Je o tom přesvědčeno 62 procent Evropanů. Nejpesimističtější ohledně EU jsou Češi - členství v unii považuje za pozitivní jen 39 procent z nich, což je nejméně v celém bloku. Anketa se uskutečnila v září.

Na opačném konci žebříčku jsou Lucemburčané s 87 procenty. V Británii, která evropský svazek příští rok opustí, přitom hodnotí členství kladně 48 procent obyvatel. Na otázku, jak by volilo v případném referendu o členství v unii, 51 procent odpovědělo, že by hlasovalo pro setrvání.

Téměř dvě třetiny (64 procent) Čechů jsou přesto přesvědčeny, že Česká republika má z EU prospěch. Na celoevropské úrovni je to 68 procent, což je nejlepší výsledek od roku 1983, kdy byl průzkum poprvé zadán. Jako důvody účastníci sondáže nejčastěji uváděli ekonomické přínosy, nové pracovní příležitosti a bezpečnost.

Od britského referenda, které v roce 2016 rozhodlo o odchodu země z EU, vykazují téměř všechny výsledky měření podpory EU pozitivní trend. "Ten naznačuje nárůst znepokojení napříč celým kontinentem ohledně důsledků, které brexit bude mít. Kvůli obtížným vyjednáváním tak zároveň roste povědomí o výhodách členství v EU," uvedl Evropský parlament v tiskové zprávě k průzkumu.

Anketa také ukázala na rostoucí povědomí o volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok. Termín voleb, tedy květen 2019, zná 41 procent evropských občanů. Na rozdíl od 51 procent Evropanů, kteří se o volby do Evropského parlamentu zajímají, má v České republice zájem pouze 22 respondentů, což je opět nejméně z celé unie.

Stejně jako ostatní Evropané vidí Češi jako nejdůležitější téma předvolební kampaně otázku přistěhovalectví. Zatímco v ostatních zemích patří mezi další klíčová témata boj proti nezaměstnanosti mládeže a hospodářství a růst, pro Čechy jsou prioritou ochrana vnějších hranic a boj s terorismem.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) češi průzkumy Vlajky států

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy