Nová vláda v Bavorsku? CSU začne vyjednávat, prý to bude rychlé

Křesťanskosociální unie (CSU) se v Bavorsku podle očekávání pokusí sestavit vládu s konzervativními Svobodnými voliči (FW). V telefonické konferenci o tom dnes rozhodlo její vedení. Nutnost sestavovat v největší spolkové zemi vládní koalici, o níž by se mohlo začít jednat v pátek, nebo v pondělí, je důsledkem volebního propadu CSU.

Strana, která desítky let dominuje bavorské politice a staví prakticky bez výjimek jednobarevné vlády, v nedělních volbách dostala 37,2 procenta hlasů, což pro ni představuje nejhorší výsledek za téměř 70 let. V zemském sněmu, který má celkem 205 křesel, tak bude mít 85 mandátů, což jí k většině nestačí. Dohromady se Svobodnými voliči, kteří ve volbách dostali 11,6 procenta hlasů, by ale CSU měla 112 mandátů, a tedy pohodlnou většinu.

Křesťanskosociální unie ve středu vedla předběžné rozhovory o vládě jak se Svobodnými voliči, tak se Zelenými, kteří jsou se 17,5 procenta hlasů druhou nejsilnější stranou v bavorském parlamentu. I když i jednání se Zelenými bylo podle politiků konstruktivní, znovu se ukázalo, že obě strany k sobě mají například v migrační nebo ekologické politice dost daleko.

Se Svobodnými voliči, kteří ve většině ohledů zastávají velmi podobnou politiku jako CSU, by mělo být vytváření vlády výrazně jednodušší. Šéf FW Hubert Aiwanger ve středu poznamenal, že nevidí žádné velké překážky pro vytvoření této koalice.

Podle pozorovatelů by jí mohlo nahrávat i to, že obě strany působí především v Bavorsku, a nemusí se tak na rozdíl od jiných politických uskupení ohlížet na to, co si přeje jejich centrála v Berlíně.

Koaliční vyjednávání by měla být poměrně rychlá. Strany koneckonců ani moc času nemají. Nejpozději 5. listopadu musí totiž podle ustanovení bavorské ústavy poprvé zasednout nový parlament. O týden později se uskuteční volba ministerského předsedy. Tím se v zemi sousedící s Českem podle všeho znovu stane Markus Söder (CSU).

Související

CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska)

Bavorská CSU zřejmě překonala hranici pro vstup do Spolkového sněmu

Křesťansko-sociální unie (CSU), která je největší politická síla v Bavorsku a která je tradiční sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU) dosluhující kancléřky Angely Merkelové, v dnešních německých volbách zřejmě těsně překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Spolkového sněmu.
Markus Söder

V čele CSU bude pokračovat Söder, do voleb podpořil Lascheta

Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) si dnes za svého předsedu opět zvolila premiéra Markuse Södera. Ten se v projevu na úvod stranického sjezdu postavil za kancléřského kandidáta Armina Lascheta, který vede CSU a její celoněmeckou sestru Křesťanskodemokratickou unii (CDU) do parlamentních voleb.

Více souvisejících

CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) Svobodní voliči (FW Bavorsko) Německo

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy