V Německu byl obžalován muž, který přechovával ukradené předměty Johna Lennona

Více než 12 let po krádeži deníků a dalších věcí již zesnulého člena někdejší hudební skupiny The Beatles Johna Lennona byl v souvislosti s tímto trestným činem v Německu obviněn 59letý muž. Stíhán je kvůli podezření z přechovávání kradených věcí, informovala agentura DPA.

Tomuto muži se rovněž klade za vinu účast na organizovaném podvodu, sdělilo dnes na twitteru státní zastupitelství v Berlíně. Dotyčný uvedené osobní věci z Lennonovy pozůstalosti v říjnu 2014 předal jistému aukčnímu domu k vydražení za zálohu ve výši 785.150 eur (přes 20 milionů korun).

Mezi památkami, které byly odcizeny Lennonově vdově Yoko Ono v roce 2006 a později skončily v Berlíně, jsou rovněž dopisy, záznam koncertu skupiny The Beatles a pár Lennonových brýlí. Poslední deník končí záznamem z 8. prosince 1980, tedy ze dne, kdy byl Lennon zavražděn v New Yorku.

"Další dokumenty, obrázky a jiné Lennonovy brýle byly objeveny v autě podezřelého," uvedlo rovněž berlínské státní zastupitelství.

Vyšetřovatelé v souvislosti s tímto případem sdělili, že z krádeže podezřívají bývalého řidiče Yoko Ono. Ukradené věci pak zřejmě byly převezeny do Turecka, než se v roce 2013 nebo 2014 dostaly do německé metropole.

Policii na záležitost upozornil správce zbankrotovaného aukčního domu, který věci z Lennonovy pozůstalosti objevil. Jejich hodnotu přitom ocenil na 3,1 milionu eur (přes 80 milionů korun).

Památeční předměty byly podle berlínského státního zastupitelství předány právnímu zástupci Yoko Ono letos v září.

Související

Více souvisejících

Německo John Lennon krádeže

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 30 minutami

před 31 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy