Soud ve Španělsku zrušil stanovy pro prostitutky, šéfka jejich odborů je zaskočena

Madridský soud zrušil stanovy odborů španělských prostitutek, protože jejich schválením by podpořil kuplířství. O samotném rozpuštění Organizace sexuálních pracovnic (OTRAS), které žádala prokuratura a dvě feministické organizace, ale soud nerozhodl, informovala dnes španělská média. Vedení OTRAS oznámilo, že se proti verdiktu odvolá.

"Prostituce nemůže být pracovním vztahem, a proto ten, kdo ji provozuje nemůže být zaměstnancem a nemůže požadovat s tím související práva prostřednictvím odborů," zdůvodnil madridský soud své rozhodnutí. Připomněl také, že španělský stát se mezinárodně zavázal bojovat proti obchodu s lidmi, tedy i se ženami. Rozpustit odbory prostitutek ale soud odmítl s tím, že taková žádost by muselo být předmětem samostatné žaloby.

Generální tajemnice OTRAS Concha Borrellová řekla agentuře Europa Press, že ji verdikt nepřekvapil a že se proti němu organizace odvolá k nejvyššímu soudu. V plánu ale mají i změnu stanov, kterou by měl schválit jejich první kongres tuto sobotu.

ESTADO ESPAÑOL| La audiencia Nacional anula los estatutos del Sindicato #OTRAS debido a "que el ámbito de actuación de este sindicato comprende actividades que por su naturaleza no pueden ser objeto de un contrato de trabajo válido como es la prostitución por cuenta ajena". pic.twitter.com/EhEngFFSBO

— Revista La Comuna (@RevistaComuna) 21. listopadu 2018

Španělské odbory prostitutek OTRAS existují oficiálně od letošního srpna, kdy jejich stanovy vyšly v úředním věstníku. Socialistická vláda si za povolení registrace vysloužila kritiku, kvůli níž v září rezignovala šéfka odboru na ministerstvu práce Concepción Pascualová. Ta registraci OTRAS schválila s tím, že ne všechny aktivity spojené s prostitucí jsou ilegální. Prostituce ve Španělsku není zakázaná od roku 1995, trestné je kuplířství.

Založením odborů OTRAS chtěly španělské prostitutky mimo jiné získat "plné uznání pracovních práv" či právo "kolektivního vyjednávání". Pro členství v této organizace stačí být zletilý a loajální k organizaci, která má sídlo v Barceloně. Žádost o registraci podalo několik žen a dva muži.

OTRAS není první iniciativou za pracovní práva prostitutek ve Španělska, chce být ale samostatným právním subjektem, na rozdíl od jiné skupiny, která vznikla v červenci jako odborářská sekce prostitutek v rámci organizace Meziodborářská alternativa Katalánska.

Související

Pedro Sánchez

Španělský premiér Sánchez slíbil, že v zemi zruší prostituci

Španělský premiér Pedro Sánchez dnes slíbil, že v zemi zruší prostituci. Uvedl to při závěrečném projevu na sjezdu španělské socialistické strany (PSOE), informovala místní média. Podle Sáncheze prostituce zotročuje ženy. V současnosti není v zemi nabízení sexuálních služeb zakázané. Zákon trestá jen kuplířství. Podle OSN je Španělsko jednou ze zemí světa, kde se prostituci daří nejvíce.

Více souvisejících

Prostituce Španělsko ženy Odbory

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 26 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy